Za vas pripremio: Marko Josipović - Marko Bakes
Ne znamo za vas, ali nas miris domaćeg kruha uvijek nekako podsjeti na djetinjstvo. Ono vrijeme kad nije bilo pekara na svakom uglu i kad su naše bake i mame same mijesile i kiflice, i kruh i one divne domaće kolače od dizanog tijesta.
No, vratimo se na kruh. Ovoga puta u jednoj malo drugačijoj izvedbi, ali jednako slasnoj.
Osim što će, dok se peče, zbog njega zamirisati cijela kuća, sigurno će vas oduševiti i njegov okus, jer je neizmjerno bolji od onog koji nam pruža kupovni kruh.
Što se peče?
Marko je od tri vrste brašna - glatkog bijelog, crnog kimovog i brašna konoplje, napravio trobojni kruh koji podsjeća na makovnjaču. Kao što možete vidjeti, nije tip 500 nije jedino brašno za pečenje kruha :)
Odvojite vrijeme, zagrijte kuhinju, zasučite rukave i zamijesite i vi kruh od kojeg će zamirisati cijelo susjedstvo. I ne čudite se ako vam se pojave nenadani gosti...
Pa krenimo...
Marka možete pratiti na njegovom Instagram profilu.
- 300 g glatkog brašna
- 100 g Letifico brašna crnog kima*
- 100 g Letifico brašna konoplje*
- žličica soli
- paketić suhog kvasca
- 350 ml tople vode
* Ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte glatko brašno i kvasac. U toploj vodi rastopite sol.
- U smjesu brašna i kvasca dodajte vodu, malo po malo, dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao "slime". Pripazite, možda nećete trebati iskoristiti svu vodu.
- Tu smjesu podijelite na tri dijela tako da jednog dijela bude najviše, a druga dva manja i iste količine.
- U jedan od dva manja dijela dodajte Letifico brašno crnog kima, a u drugi konopljino brašno te dobro umijesite. Ako mislite da je smjesa previše mekana dodajte malo glatkog brašna, a ako mislite da je pretvrda dodajte još vode.
- U treći dio dodajte dodatnih 100 g glatkog brašna i dobro umijesite. Sve dijelove prekrijte i ostavite da se dižu između 1 i 2 sata.
- Dignuta tijesta razvaljajte na duljinu kalupa i posložite jedan na drugi. Kako biste ih bolje zalijepili možete koristiti malo vode. Zarolajte i premjestite u kalup da se diže dodatnih 30-40 minuta.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-60 minuta. Ostavite da se ohladi 10-20 minuta i uživajte u toplom kruhu s najdražom medenom kremom!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....