Sezona roštiljanja lagano je počela. To je razdoblje posebnih grumanskih užitaka uz druženje s prijateljima i obitelji na otvorenom. Tajna dobrog roštilja nije samo u odabiru kvalitetnog mesa, već i u sastojcima u kojima se ono marinira. Priznali ili ne, to je ključna stvar za slastan roštilj! Baš kao i pivo! Osim što je nezamislivo roštiljati i ne osvježiti se uz gutljaj piva, tako je i nezamislivo ne iskoristiti pivo kao dodatak mesu, i to u obliku marinade.
Jeste li već probali marinirati meso u pivu? Kombiniranje hrane i piva postalo je umjetnost, a kad pričamo o roštilju, pivo je postalo nezamjenjiv sastojak jedne odlične marinade. Meso marinirano u pivu bit će sočnije, bogatijeg okusa i poboljšane teksture. Osim toga, sastojci piva štite od nastanka štetnih spojeva tijekom pečenja mesa na roštilju.
Daruvarski craft izvrstan je za marinadu mesa
Linija daruvarskog crafta 5th Element osvježava i svojim bogatim aromama pruža pravi pivski užitak. Ova piva su stvorena za sljubljivanje s raznim vrstama hrane, od roštilja do deserata, te će tako oplemeniti svaki obrok, a zahvaljujući zanimljivim kombinacijama različitih začina pojačavaju doživljaj prilikom blagovanja. Nefiltrirano pivo dobro je za marinadu jer enzimi, alkohol i CO2 omekšavaju meso i omogućuju začinima da uđu u strukturu mesa. Ipak, treba birati piva koja imaju više sladnog karaktera. Primjerice, iz linije crafta 5 Element lagani pilsner BONNER, svijetlo, dugo odležano pivo sa češkim štihom, izvrstan je za mariniranje mesa za roštilj. Također, i STOUT 4.2 by 5th element odličan je izbor za pivsku marinadu jer tamno pivo zbog velike količine slada daje moćan okus mesu.
Recept za marinadu od tamnog piva
U suradnji s Marinom Obradović, gastro blogericom koja se krije pod imenom Priče jedne kuhače otkrivamo recept za roštilj marinadu od tamnog piva:
- 1,5 dcl Stout 4.2 piva by 5th Element
- 1/2 dcl ulja po želji
- 2 žlice meda
- 4 režnja sitno sjeckanog češnjaka ili 1 žlica češnjaka u prahu
- 1/2 žličice papra
- 1 žličica crvene paprike
- 1/2 dcl soya sosa
- sok od pola limuna
- ribana korica 1/2 limuna
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke, dodajte meso te ostavite da se marinira minimalno 24 sata prije pečenja.
- Za vrijeme pečenja meso lagano premazujte preostalom marinadom.
- Ova marinada može poslužiti i za pečenje mesa u pećnici u kom slučaju marinirano meso prekrijte folijom, lagano pecite na 150°C i svakih pola sata zalijevajte marinadom u kojoj se meso peče.
- U ovom slučaju prije mariniranja napravite nekoliko rupa na površini mesa kako bi pivo ušlo u unutrašnjost.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....