RIBA U PREHRANI

Jedite ribu bar jednom tjedno - izvor je vrijednih bjelančevina, omega-3 masnih kiselina, antioksidansa selena, kalcija i joda...

Riba u prehrani

RIBA, MESO, perad, jaja i zamjene (mahunarke, orasi, sjemenke) bogat su izvor bjelančevina, vitamina B skupine i minerala željeza, cinka i magnezija.

Preporučuju se od 2 do 3 porcije dnevno. Jedna porcija sadrži oko 60 g kuhanog ili pečenog mesa (1 manji odrezak), 90-100 g kuhane ili pečene peradi ili ribe, 180-200 grama kuhanoga graha, leće, slanutka, boba (4-5 žlica), 60 g oraha, badema, lješnjaka, sjemenki. Dajte prednost nemasnom mesu. Jedite ribu bar jednom tjedno - izvor je vrijednih bjelančevina, omega-3 masnih kiselina, antioksidansa selena, kalcija i joda. Barem dva obroka dnevno moraju sadržavati neku od navedenih namirnica.

Tako ćete osigurati dovoljan unos bjelančevina, željeza i nekih vitamina koji su neophodni za rast i razvoj.

Riba u prehrani

GORILOPEDIJA ZDRAVLJE

23. prosinac 2025 17:16