Zar nisu savršene
 Nina Stojanov
tako lako

Recept za početnike - korak po korak do savršenih domaćih krafni koje uspijevaju iz prve

Donut krafne, punjene krafne s kremom, krafne iz pećnice ili one klasične pržene na ulju. Kakve god bile, volimo ih

Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina


Mjesec veljaču definitivno obilježavaju i krase krafne.

Donut krafne, punjene krafne s kremom, krafne iz pećnice ili one klasične pržene na ulju. Kakve god bile, volimo ih!

Prvi put, probala sam krafne s tijestom od kojih se izrađuju malene loptice, i nakon malo prakse – postigla one lijepe bijele rubove kojima svi težimo, zar ne?

U nastavku pročitajte koji sastojci su vam potrebni i kako ćete ih napraviti :

  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žlica arome vanilije
  • 4 žumanjka
  • 60 ml ulja
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 1 žlica ruma
  • 220 ml mlijeka
  • korica limuna

Upute :

  • U posudu stavite brašno, sol, vanilin šećer i koricu limuna.
  • Posebno izmiješajte žumanjke sa šećerom i tome dodajte aromu vanilije, ulje, rum i maslac.
  • U mlako mlijeko razmrvite kvasac. Nakon što je nabubrio, dodajte ga brašnu s ostalim prethodnim sastojcima.
  • Miješajte s mikserom s nastavcima za tijesto sve dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto.
image
Nina Stojanov
  • To tijesto malo pospite brašnom kako biste lakše izrađivali loptice.
  • Pripremite si kuhinjsku vagu.
  • Od tijesta uzimajte manje komade koji vam trebaju težiti od 70 – 80 g.
image
Nina Stojanov
  • Svaki komad tijesta oblikujte u jednake loptice i slažite ih na pobrašnjenu krpu ili podlogu.
image
Nina Stojanov
image
Nina Stojanov
  • Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se dižu oko pola sata.
  • U međuvremenu pripremite posudu u kojoj ćete pržiti krafne. Neka vam posuda bude šira i niža. Nije dobro da pržite krafne u dubokim loncima i slično.
image
Nina Stojanov
  • Neka se ulje grije na najslabijoj vatri.
  • Kada su krafne spremne, spuštajte ih polako u ulje. Bitno vam je da ona strana koja je bila dolje – da ju okrenete prema gore dok ju stavljate u ulje.
  • S poklopcem poklopite posudu i pržite ih oko jedne minute.
  • Sklonite poklopac i provjerite da li vam je krafna dobila lijepu boju.
  • Okrenite ju i pržite još koliko je potrebno. Primijetit ćete onog trena kada ju okrenete da se postupno diže pri prženju,i da ste dobili bijeli rub.
  • Krafne punite uz pomoć vrećice za ukrašavanje ili ako imate punilo za krafne.
  • Pospite ih šećerom u prahu!

U slast!

image
Nina Stojanov
Linker
30. lipanj 2024 00:39