SHUTTERSTOCK
nema što ne liječi

Povrće koje sadrži sve što nam treba! Nakon što se počeo prodavati zapakiran, prodaja mu je skočila za 300 posto

Prava je nutritivna bomba, utječe na sve, od glave do pete

Još od svoje pojave u staroj Perziji, špinat (lat. Spinacia oleracea) zasluženo glasi za jednu od najzdravijih vrsta povrća koju možete uvrstiti u svoju prehranu. Vrlo je popularan na Mediteranu, a nakon što se počeo prodavati opran i zapakiran, njegova je prodaja porasla za 300 posto, navodi se u knjizi "Najzdravije namirnice svijeta" Georgea Mateljana. Špinat pripada obitelji Amaranthaceae, istoj skupini koja uključuje repu i kvinoju, a poznat je po svojoj bogatoj zelenoj boji i svestranosti u pripremi. Sadrži mnoštvo esencijalnih hranjivih tvari koje potiču optimalan rad našeg organizma. Bilo da se jede sirov u salatama, kao dodatak u kašastim sokovima ili kuhan u raznim jelima, nudi izuzetno mnogo koristi koje utječu na gotovo svaki dio tijela - od zdravlja srca do čvrstoće kostiju, čak i prevencije raka. Ovo lisnato zeleno povrće više je od pukog dodatka obroku, ono je snaga koja ima potencijal preokrenuti naše zdravlje. Evo samo nekih od mnoštva impresivnih zdravstvenih prednosti špinata i zašto bi trebao biti jedna od glavnih namirnica u prehrani.

KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE

Jedna od ključnih prednosti špinata leži u njegovoj sposobnosti podržavanja zdravlja srca. Zahvaljujući visokom udjelu nitrata špinat pomaže poboljšati protok krvi opuštanjem krvnih žila, što snižava krvni tlak - značajan čimbenik u smanjenju rizika od srčanih bolesti.


ČVRSTE KOSTIJU

Špinat je jedan od najboljih biljnih izvora vitamina K, koji ima ključnu ulogu u održavanju čvrstoće kostiju. Samo jedna porcija nadmašuje preporučeni dnevni unos vitamina K, koji pomaže u regulaciji razine kalcija u kostima i sprečava nakupljanje viška tog minerala u krvnim žilama. To osigurava da se kalcij koristi tamo gdje je najpotrebniji - u našim kostima, čime se smanjuje rizik od prijeloma i osteoporoze. Špinat pruža i dobru dozu magnezija i kalcija, koji također povećavaju gustoću i snagu kostiju.

image
SHUTTERSTOCK

ZAŠTITA OČIJU

Špinat je prepun luteina i zeaksantina, dva snažna antioksidansa posebno korisna za zdravlje očiju. Ovi spojevi filtriraju štetnu svjetlost i štite oči od oštećenja uzrokovanih izlaganjem ultraljubičastim zrakama. Studije su pokazale da prehrana bogata luteinom i zeaksantinom može pomoći u smanjenju rizika od starosne makularne degeneracije i katarakte, dva uobičajena uzroka gubitka vida. Uključivanje špinata u prehranu također može poboljšati vid povećanjem gustoće makularnih pigmenata koji djeluju kao prirodni zaštitni sloj mrežnice.


KOGNITIVNA FUNKCIJA

Zdravstvene dobrobiti špinata odražavaju se i na mozak. Bogat antioksidansima, špinat može pomoći usporiti kognitivni pad povezan sa starenjem tako što smanjuje upale u moždanim stanicama. Istraživanja sugeriraju da ljudi koji redovito jedu lisnato povrće imaju sporiju stopu kognitivnog starenja nego oni kojima to nije navika. Folat i vitamin E u špinatu također imaju ključnu ulogu u zdravlju mozga. Folat je nužan za popravak DNK i proizvodnju neurotransmitera koji su važni za kognitivne funkcije i regulaciju raspoloženja, a vitamin E, snažan antioksidans, štiti moždane stanice od oksidativnog stresa pomažući u održavanju britkog uma.


PREVENCIJA RAKA

Špinat sadrži obilje fitonutrijenata - flavonoida i karotenoida, biljnih spojeva antioksidativnog djelovanja. Oni pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu koji može oštetiti stanice i dovesti do kronične upale. Oksidativno oštećenje povezano je s povećanim rizikom od nekoliko vrsta raka, posebno probavnog trakta. Istraživanja su pokazala da klorofil, jedan od ključnih spojeva u špinatu, može pomoći u zaštiti od raka, a iako su studije na ljudima još u tijeku, antioksidativna i protuupalna svojstva špinata čine ga vrijednom hranom za prevenciju raka.

image
SHUTTERSTOCK

BOLJA PROBAVA

Jedna od manje poznatih prednosti špinata je njegova uloga u pravilnoj probavi. Bogat je vlaknima - ima oko 2,2 grama vlakana na 100 grama, a vlakna su nužna za održavanje zdrave probave potičući redovito pražnjenje crijeva i sprečavajući zatvor. Vlakna u špinatu također pomažu usporiti probavu ugljikohidrata te time sprečavaju skokove šećera u krvi. Zahvaljujući tome špinat je izvrstan izbor za osobe s dijabetesom tipa 2. Osim toga, vlakna doprinose osjećaju sitosti pa je špinat dobar dodatak obrocima za one koji žele kontrolirati apetit ili težinu.


ZDRAVLJE KOŽE I KOSE

Prepun vitamina A i C, špinat ima važnu ulogu u održavanju zdrave kože i kose. Vitamin A pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma koji vlaži kožu i vlasište, sprečava suhoću i potiče zdrav ten. Vitamin C je, s druge strane, nužan za proizvodnju kolagena, što pomaže u održavanju elastičnosti kože i popravljanju oštećenja, smanjujući znakove starenja. Željezo u špinatu također potiče zdrav rast kose osiguravajući da kisik dospije do folikula vlasi, što jača kosu i smanjuje njezin gubitak.


Oprez zbog oksalne kiseline i purina

Osobe koje imaju problema s bubrežnim kamencima špinat trebaju jesti umjereno jer im se stanje može pogoršati ako se u tijelu nakupi previše oksalne kiseline iz špinata. No, valja znati da su količine oksalata u špinatu male i nikako ne nadmašuju višestruke prednosti ove namirnice. Kuhanjem u vodi bez poklopca smanjit ćete količinu oksalne kiseline i do 15 posto. Osim oksalnom kiselinom, špinat je bogat i purinom. Ta dva spoja mogu pogoršati giht. Stoga se osobama koje već pate od bolova u zglobovima, naticanja i upale savjetuje umjerena konzumacija špinata. Isto vrijedi i za osobe koje piju tablete za razrjeđivanje krvi. Špinat obiluje vitaminom K pa može utjecati na zgrušavanje krvi.

Linker
26. listopad 2024 10:21