Foto: Mihai Stetcu, TLC
Brzi i ukusni recepti

Pita savijača sa 3 punjenja

Ovaj tradicionalan recept se priprema u susjednoj nam Srbiji.

Za tijesto:

  • 700 g bijelog brašna
  • 1 žličica soli
  • 5-6 dl tople vode
  • 3 žlice ulja + 0,5 dl za podmazivanje
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje (za premazivanje prije pečenja)

Za punjenja:

Punjenje sa sirom

  • 150 g mekog sira
  • 20 g suhih gljiva namočenih u toplu vodu
  • 1dl jogurta
  • 1 jaje
  • sol, papar, origano

Punjenje s mljevenim mesom i krumpirom

  • 150 g mljevenog mesa (ako je moguće pola govedine i pola svinjetine, ako nije moguće onda samo svinjetina)
  • 1 veliki krumpir (narezani)
  • 1 velika glavica luka (nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • sol, papar, ulje

Punjenje s jabukama i suhim voćem

  • 1 velika jabuka (oguljena, narezana i procjeđena od soka)
  • 3 velike žlice meda
  • 20 g grožđica
  • 20 g nasjeckanih otkoštenih šljiva
  • 50 g nasjeckanih oraha
  • 50 g nasjeckanih sjemenki bundeve
  • 70 g krušnih mrvica
  • 0,5 dl ulja
  • cimet, muškatni oraščić, kardamom (u prahu)
  • šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

  1. U veliku zdjelu za miješanje stavite brašno, sol i ¾ vode. Počnite miješati tijesto uz dodavanje ulja i ostatka vode. Miješajte 10 minuta sve dok tijesto ne postane mekano, elastično i ne lijepi se za prste. Premjestite tijesto na radnu plohu i mijesite ga još malo. (Vrijeme pripreme 15 minuta)
  2. Podijelite tijesto na tri dijela istih veličina, dobro ih nauljite i ostavite da stoje 20 minuta prekriveni plastičnom folijom.

Punjenje sa sirom

Vrijeme pripreme 5 minuta

Na tanko narežite natopljene gljive, razdrobite sir i pomiješajte s ostatkom sastojaka.

Punjenje s mljevenim mesom

Vrijeme pripreme 10 minuta

  1. Stavite nasjeckani luk na vruće ulje u tavu i pirjajte dok luk ne omekša.
  2. Dodajte krumpir, pržite nekoliko minuta, a zatim dodajte mljeveno meso, češnjak, sol i papar.
  3. Pržite i miješajte dok meso ne poprimi zlatno smeđu boju.

Punjenje s jabukama

Vrijeme pripreme 2-5 minuta

  1. Izmiješati sve sastojke (osim krušnih mrvica i ulja) u zdjelu.
  2. Svaki dio tijesta prvo raširite s rukama, a zatim ga pažljivo razvucite preko obične pamučne kuhinjske krpe u svim smjerovima dok ne postane tanak kao papir.
  3. Posipajte punjenje ravnomjerno na razvučeno tijesto i zatim posipajte malo ulja. Zarolajte tijesto podizanjem jedne strane kuhinjske krpe. Oblikujte ga u željeni oblik i stavi ga u kalup za pečenje.
  4. Ponovite isti postupak s mesnim punjenjem.
  5. Kod punjenja od jabuka prvo pospite krušne mrvice i malo ulja, a zatim nastavite istu proceduru kao što je navedeno za sirno i mesno punjenje.
  6. Kada su sve pite spremne za pečenje kistom ih premažite jajetom. (Ukupno vrijeme pripreme 30 minuta).
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 20 minuta. Zatim izvadite savijače i zalijte ih s rastopljenim maslacem i malo vode. Nastavite ih peči još 10 minuta. (Ukupno vrijeme pečenja 30 minuta).
  8. Uzmite savijače iz pećnice i pustite da se ohlade prekrivene pamučnom kuhinjskom krpom.

Linker
23. studeni 2024 11:10