Za tijesto:
- 700 g bijelog brašna
- 1 žličica soli
- 5-6 dl tople vode
- 3 žlice ulja + 0,5 dl za podmazivanje
- 50 g maslaca
- 1 jaje (za premazivanje prije pečenja)
Za punjenja:
Punjenje sa sirom
- 150 g mekog sira
- 20 g suhih gljiva namočenih u toplu vodu
- 1dl jogurta
- 1 jaje
- sol, papar, origano
Punjenje s mljevenim mesom i krumpirom
- 150 g mljevenog mesa (ako je moguće pola govedine i pola svinjetine, ako nije moguće onda samo svinjetina)
- 1 veliki krumpir (narezani)
- 1 velika glavica luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- sol, papar, ulje
Punjenje s jabukama i suhim voćem
- 1 velika jabuka (oguljena, narezana i procjeđena od soka)
- 3 velike žlice meda
- 20 g grožđica
- 20 g nasjeckanih otkoštenih šljiva
- 50 g nasjeckanih oraha
- 50 g nasjeckanih sjemenki bundeve
- 70 g krušnih mrvica
- 0,5 dl ulja
- cimet, muškatni oraščić, kardamom (u prahu)
- šećer u prahu za dekoraciju
Priprema:
- U veliku zdjelu za miješanje stavite brašno, sol i ¾ vode. Počnite miješati tijesto uz dodavanje ulja i ostatka vode. Miješajte 10 minuta sve dok tijesto ne postane mekano, elastično i ne lijepi se za prste. Premjestite tijesto na radnu plohu i mijesite ga još malo. (Vrijeme pripreme 15 minuta)
- Podijelite tijesto na tri dijela istih veličina, dobro ih nauljite i ostavite da stoje 20 minuta prekriveni plastičnom folijom.
Punjenje sa sirom
Vrijeme pripreme 5 minuta
Na tanko narežite natopljene gljive, razdrobite sir i pomiješajte s ostatkom sastojaka.
Punjenje s mljevenim mesom
Vrijeme pripreme 10 minuta
- Stavite nasjeckani luk na vruće ulje u tavu i pirjajte dok luk ne omekša.
- Dodajte krumpir, pržite nekoliko minuta, a zatim dodajte mljeveno meso, češnjak, sol i papar.
- Pržite i miješajte dok meso ne poprimi zlatno smeđu boju.
Punjenje s jabukama
Vrijeme pripreme 2-5 minuta
- Izmiješati sve sastojke (osim krušnih mrvica i ulja) u zdjelu.
- Svaki dio tijesta prvo raširite s rukama, a zatim ga pažljivo razvucite preko obične pamučne kuhinjske krpe u svim smjerovima dok ne postane tanak kao papir.
- Posipajte punjenje ravnomjerno na razvučeno tijesto i zatim posipajte malo ulja. Zarolajte tijesto podizanjem jedne strane kuhinjske krpe. Oblikujte ga u željeni oblik i stavi ga u kalup za pečenje.
- Ponovite isti postupak s mesnim punjenjem.
- Kod punjenja od jabuka prvo pospite krušne mrvice i malo ulja, a zatim nastavite istu proceduru kao što je navedeno za sirno i mesno punjenje.
- Kada su sve pite spremne za pečenje kistom ih premažite jajetom. (Ukupno vrijeme pripreme 30 minuta).
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 20 minuta. Zatim izvadite savijače i zalijte ih s rastopljenim maslacem i malo vode. Nastavite ih peči još 10 minuta. (Ukupno vrijeme pečenja 30 minuta).
- Uzmite savijače iz pećnice i pustite da se ohlade prekrivene pamučnom kuhinjskom krpom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....