
Iako smo ljeti svi opušteniji i dopuštamo si popiti koju čašicu više no inače, ako ništa drugo barem dok smo na godišnjem odmoru, sve više ljudi poseže za bezalkoholnim alternativama u uvjerenju da čine nešto dobro za svoje zdravlje. Naravno, s bezalkoholnim pivom možete biti sigurni da sutradan nećete imati problema s mamurlukom, ali to ipak nije zdrav izbor, naročito ako se ne konzumira umjereno. No, kako prodaja bezalkoholnih piva i vina sve više raste, tako stručnjaci sve češće upozoravaju da takva pića ipak mogu naškoditi zdravlju. Nova studija je otkrila da redovita konzumacija bezalkoholnog piva, naročito onog na bazi pšenice ili "miješanih" s voćnim okusima, mogu značajno povećati rizik za razvoj dijabetesa tip 2 i srčanih bolesti. Znanstvenici kažu da šećer i kalorije u mnogim bezalkoholnim inačicama mogu "potiho" naškoditi vašem zdravlju.
Previše šećera i kalorija
Nedavno provedena studija pratila je 44 zdrava muškarca od kojih je zatraženo da konzumiraju ili dvije boce bezalkoholnog piva ili vode svakodnevno tijekom četiri tjedna. Tijekom trajanja studije znanstvenici su provodili krvne testove kako bi zabilježili promjene u metaboličkom zdravlju ispitanika. Rezultati, objavljeni u časopisu Nutrients, pokazali su da su osobe koje su pile bezalkoholno pivo imale povišene razine inzulina u krvi, što je rani znak inzulinske rezistencije koja je povezana s dijabetesom tip 2. Porasla im je i razina šećera u krvi, ali i razina triglicerida, vrste masti povezane s kardiovaskularnim bolestima. Prema autorima studije, negativne posljedice za zdravlje većinom su posljedica prekomjernog udjela šećera i kalorija u bezalkoholnim pivima.
- Bezalkoholna piva dobivaju sve veću popularnost kao alternative alkoholnim pićima, no posljedice na metabolizam i zdravlje u usporedbi s nekonzumiranjem tih pića još nisu u potpunosti razjašnjenje – upozorili su autori studije koji su otkrili da takva pića imaju nepovoljan utjecaj na metabolizam zahvaljujući visokom udjelu kalorija i šećera.
Opasno poboljšanje okusa
Problem je u načinu na koji se većina bezalkoholnih piva i vina proizvode. Uklanjanjem alkohola pića se lišavaju i okusa pa proizvođači često dodaju šećere ili okuse kako bi poboljšali okus. Neka bezalkoholna pića sadrže čak i više šećera nego njihove alkoholne varijante. Stoga se preporuča da potrošači prilikom kupnje pažljivo čitaju deklaracije.
Oprezno i sa sokovima
Dr. Richard Piper, izvršni direktor britanske dobrotvorne grupe Alcohol Change UK, čiji je cilj smanjiti štetu uzrokovanu alkoholom, ističe da nisu sva bezalkoholna pića jednako štetna. Mnoga piva i vina s niskim udjelom alkohola sadrže manje šećera od bezalkoholnih pića poput voćnih sokova ili gaziranih pića.
- Nova studija usporedila je metaboličke posljedice konzumacije bezalkoholnog piva i piva s niskim udjelom alkohola s konzumacijom vode. No, sok od naranče obično sadrži 13,8 g šećera, a cola oko 11 g šećera na 100 ml, što je više od većine bezalkoholnih piva i vina. Budete li pametno birali možete popiti piće s niskim udjelom alkohola koje sadrži 135 puta manje šećera od iste količine voćnog soka – rekao je dr. Piper.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....