Privatni album
prije i poslije

Naša novinarka izbacila je sav šećer iz prehrane na sedam dana! Promjene su neočekivane

Šećer se danas nalazi u gotovo svemu i jako ga je teško izbjeći, ali ja sam uspjela


Jedna sam od onih tipova osobe kojoj je iznimno teško preskočiti svoju dnevnu poslasticu - bio to red čokolade, šalica sladoleda ili šaka gumenih bombona - sve dok sam potpuno svjesna svih negativnih učinaka koje prerađeni i dodani šećer na mene može imati. Očito sama nisam dovoljno jaka da se natjeram na izazov poput odustajanja od šećera, ali je zato od moje vlastite odlučnosti jači internetski trend koji je poharao TikTok.

@notkarlysooy

thank you no sugar for giving me a jaw line again 😭🤣🤣

♬ belly conklin x brazil - gracie

Djevojke su počele objavljivati videe s natpisima - „Tjedan dana bez šećera, prije i poslije“, a u videu bi snimile svoja lica sa svih strana prije odustajanja od šećera i sedam dana nakon odustajanja od prerađenog šećera. Rezultati su bili toliko dobri da sam pala pod utjecaj. Njihove rezultate naravno ne mogu garantirati i sve na internetu je potpuno labilno i često namješteno, pa je takva situacija moguća i s ovim trendom - zato sam ja tu za vas, kako bih isprobala muku koja podrazumijeva življenje bez šećera sedam punih dana. Potpuno iskreno, i s fotografijama kao dokazima, ću izraziti svoje doživljaje i mišljenja. Je li sedam dana stvarno dovoljno da se vide rezultati?


Utjecaj šećera

Prirodni šećeri koji se mogu naći u voću, povrću, žitaricama i mliječnim proizvodima korisni su zbog svojih vlakana, minerala, antioksidansa, proteina i kalcija, koji smanjuju rizik od kroničnih bolesti, unatoč tome, prerađeni i dodani šećeri mogu imati zastrašujuće učinke ako se prekomjerno konzumiraju, a ovo su samo neki od njih:

  • Debljanje - Pića dodatno zaslađena šećerom uvelike doprinose pretilosti - povećavaju glad i mogu dovesti do visokog unosa kalorija, potičući debljanje i nakupljanje visceralne masti, što je povezano sa stanjima poput dijabetesa i srčanih bolesti.
  • Bolesti srca - Visok unos šećera povezan je i s tjelesnim upalama, visokim razinama triglicerida, visokog krvnog šećera i krvnog tlaka, što su svi čimbenici rizika za srčane bolesti. Konzumiranje slatkih pića može dovesti i do naslaga koje začepljuju arterije i samim time do povećanog rizika od moždanog i srčanog udara.
  • Akne - Dijete s visokim udjelom šećera podižu razine inzulina i šećera u krvi, što povećava izlučivanje androgena, proizvodnju ulja i upale, a to pridonosi stvaranju akni.
  • Dijabetes tipa 2 - Prekomjerni unos šećera može dovesti do pretilosti i inzulinske rezistencije, glavnih čimbenika rizika za dijabetes tipa 2.
  • Rak - Visoka potrošnja šećera može dovesti do pretilosti, upala i rezistencije na inzulin, povećavajući rizik od raka.
  • Depresija - Prehrana bogata šećerom i prerađenom hranom može narušiti raspoloženje i povećati rizik od depresije.
  • Starenje kože - Šećer ubrzava starenje kože oštećujući kolagen i elastin, što dovodi do bora i opuštene kože.
  • Stanično starenje - Prekomjerni šećer skraćuje telomere, ubrzavajući starenje stanica.
  • Odljev energije - Šećer uzrokuje brze skokove i padove šećera u krvi, što dovodi do fluktuacija u razinama energije.
  • Ostali rizici - Previše šećera može naštetiti vašim bubrezima, zdravlju zuba, povećati rizik od gihta i ubrzati kognitivni pad.

Moj test

S ovim „testom“ počela sam 5. srpnja te sam uslikala tri fotografije, jednu prednje strane lica i dvije iz profila, s lijeve i desne strane, a isto to sam napravila i zadnji dan testa 12. srpnja.

Prvi dan testa:

image
Privatni album

Prije nego što sam počela s izbacivanjem šećera, već sam se osjećala dobro. Hranim se relativno zdravo s puno domaće hrane iz vlastitog vrta, puno variva i salata, tu i tamo uživam u nečemu „nezdravom“ - pod navodnicima, jer smatram da ne postoji zdrava i nezdrava hrana, postoji samo zdrav i nezdrav pristup hrani - a dnevno sam voljela pojesti koju poslasticu nakon ručka.

To sam naravno morala izbaciti. Šećer u kavi i čaju, sokovi, svi slatkiši, svaki proizvod koji ima dodani i prerađeni šećer meni je u tih sedam dana postao zabranjen -voće sam jela. Bitno je napomenuti da sam tijekom ovog testa bila u PMS-u i da je moguće da su njegovi simptomi i moji hormoni utjecali na rezultate, a napomenut ću još i da sam u međuvremenu morala ići na manju operaciju oka te da na slikama nakon testa izgledam lošije isključivo zbog tih masnica. Zbog lakše i vjerodostojnije procjene rezultata te masnice sam odlučila digitalno prekriti.

Prva tri dana testa nisam osjetila ni vidjela nikakve značajne fizičke, a ni mentalne promjene. Priznat ću da sam se osjećala pomalo suprotno tome. Tih prvih par dana bila sam razdraženija nego inače, ali za to u potpunosti krivim PMS, a nakon što me on popustio, ta razdraženost se smirila te mi se raspoloženje vratilo na normalnu razinu. Najviše promjena sam primijetila na svojoj koži. Već imam problematičnu kožu, a ovaj test kao da je sve prljavštine iz moga tijela izbacio van kroz nju, što je zapravo pozitivno za moje tijelo, jer je to dokaz da test funkcionira.

Četvrti i peti dan sam se osjećala dobro, lagano i poletno s viskom razinama energije i s manje umora. Moram priznati da ni sama nisam sigurna je li taj osjećaj proizašao iz mojeg samozadovoljstva jer sam imala dovoljno samokontrole da izdržim pet dana bez bilo kakvog dodanog i prerađenog šećera ili je moje tijelo uistinu pozitivno reagiralo na funkcioniranje bez šećera - vjerujem da je oboje, ali smatran da je najbitnije to što sam se odlično osjećala. Kao da mi je s tijela skinuta određena težina za koju nisam bila ni svjesna da je nosim.

Šesti i sedmi dan moja žudnja za čokoladom ili bilo kojom vrstom slatkiša dosegla je svoj vrhunac. Misli o neuspjehu postajale su sve izraženije, naročito jer su se svi oko mene rashlađivali mojim najdražim oblikom prerađenog šećera - sladoledom. Unatoč toj sumnji u sebe, uspjela sam i izdržala sam. Za neke, to vjerojatno nije toliko veliko postignuće, ali za mene je i besramno ću reći da sam ponosna bez obzira na rezultate.

Tih sedam dana bez šećera bili su skokoviti, početak je bio "meh", ali su se sredina i kraj za to iskupili. Nije bilo toliko teško koliko sam mislila da će biti, ali bilo je izazovno u trgovini ne posegnuti za nekom malom poslasticom. Unatoč tome, sebi sam dokazala da sam jača nego što mislim, da mi šećer nije potreban i da se bez njega osjećam bolje nego što sam mogla zamisliti, a nakon testa čak nisam imala ni preveliku želju posegnuti za nečim prerađenim.

Nakon testa:

image
Privatni album

Osjećala sam se znatno bolje i ten kože mi je postao ujednačeniji i življi, a veće nesavršenosti na licu su nestale. Iako je test krenuo s mojim divljajućim hormonima i promjenjivim raspoloženjem, završio je u stanju bistrog uma, popriličnog zadovoljstva, odmornosti, poletnosti te boljeg izgleda kože.

Ako smatrate da konzumirate previše šećera, koža vam je beživotna, osjećate se teško i naduto, apsolutno bih preporučila mali detoks od šećera, jer po svojim rezultatima mogu samouvjereno reći da ima dobar utjecaj i na um i na tijelo.

Šećer nemojte gledati kao neprijatelja, nijedna hrana nije neprijatelj ako se konzumira umjereno i pomno.

Linker
17. srpanj 2024 06:40