Kad maslac radite kod kuće sigurni ste da u njemu nema nikakvih štetnih dodataka.
 Foto: iStock
Fino i zdravo

Napravite sami maslac od kikirikija, badema ili lješnjaka

Za pripremu domaćeg zdravog namaza od orašastih plodova, koji okusom zamjenjuje i najfinije slastice, potreban vam je dobar blender i malo vremena.

Orašasti plodovi bogati su proteinima i dobrim mastima. Osim što imaju odličan okus i vrlo su zdravi. Štite od bolesti srca, obiluju blagotvornim antioksidanskima i mineralima. Ako vam je dosadilo njihovo grickanje, miksanjem ih pretvorite u ukusne namaze.

Ako imate dobar blender lako ih i brzo možete i sami napraviti kod kuće. Maslac možete raditi od kikirikija, badema, lješnjaka, oraha, indijskih oraščića... Računajte s tim da su orasi najljepljiviji pa će vam za izradu njihovog namaza trebati najviše strpljenja.

Prednost domaće radinosti je što ste sigurni da ne sadržavaju konzervanse, šećere i druge masti.

Neka vas ne zbuni što će mješavina u početku biti zrnasta jer će se već za desetak minuta pretvoriti u glatku smjesu. Tijekom miksanja možete dodati koju kap maslinovog ulja, kokosovog maslaca ili vode, ovisno o tome što volite, da se napravi ljepša tekstura. Namaz svakako malo posolite. Ako želite slađu verziju možete dodati žličicu meda, javorovog sirupa, aromu vanilije, cimet…

Foto: iStock
Maslac od orašastih plodova je zdrava zamjena za čokoladice ili kekse.

Igrajte se s okusima i aromama. Primjerice, ako lješnjacima dodate kakao u prahu dobit ćete zdravi čokoladni namaz, koji će obožavati i vaši mališani.

Postupak:

  • ½ kilograma orašastih plodova usipajte u mikser (koji ih može samljeti). Uključite mikser na najmanju brzinu i nakon 2 minute ugasite ga. Orašasti plodovi bit će mljeveni i zalijepljeni za zidove posude miksera. Promiješajte ih tako da izmiksani sadržaj odlijepite od zidova miksera i ponovo uključite miješanje.
  • Nakon 2 minute ponovo isključite mikser i promiješajte. Ponovo uključite mikser. Ovaj postupak ponavljajte svake 2 minute, još 4 puta (ukupno vrijeme miksanja treba biti oko 12 minuta, s prekidima svake 2 minute).
  • Kad smjesa poprimi strukturu maslaca prebacite ju u staklenu posudu i spremite u frižider. Maslac od orašastih plodova može stajati u staklenci, u hladnjaku oko dva tjedna.

Namaz će biti još ukusniji, a orašasti plodovi će prije pustiti veću količinu masnoće ako ih prije miksanja zapečete u pećnici 15-ak minuta na 200 °C. Stavite ih na papir za pečenje i prije stavljanja u pećnicu poškropite vodom da ne zagore.

Maslace od orašastih plodova možete jesti sa žlicom direktno iz tegle. Da se ipak ne bi udebljali od ove super hrane, maslac od kikirikija najbolje koristite kao namaz, a maslace od badema, oraha ili indijskih oraščića kao dodatak kolačima, smoothiejima, palačinkama.

Linker
10. rujan 2024 04:41