FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA
Ma nije prerano

Najmedeniji gingerbread keksići

Jeste li počeli s pripremama za Božić? Nina vam rješava dva problema jednim receptom. Ovi gingerbread keksići vjerojatno će biti najukusnija stvar na vašem blagdanskom stolu, ali i na boru! Napravite ove medene kekse i božićna atmosfera je spremna! Porcija: 30-ak keksća Priprema: 30 minuta Kuhanje: 9 minuta Spremno za: 40 minuta Zahtjevnost: za masterchefove u usponu Posebna prehrana: vegetarijansko
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 80 g smeđeg šećera
  • 70 g muscovado tamnog šećera
  • 80 g meda
  • 60 g Letifico medene kreme s dodatkom kakaa
  • 1 kom jaje
  • 1 žličica arome vanilije
  • 400 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 žličice cimeta
  • 2 žličice đumbira
  • ½ žličice korijandera
  • ¼ žličice kardamoma
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • ¼ žličice kliničića

Priprema:

  1. Mikserom izradite jaje i obje vrste šećera. Dodajte im med, aromu vanilije i Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa. Sve dobro promiješajte.
  2. Sada dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izradite.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake.
  4. Postepeno dodajte brašno smjesi jaja, maslaca i šećera uz stalno miješanje.
  5. Dobiveno tijesto oblikujte u dvije kugle, svaku zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na najmanje 3 sata kako bi se tijesto dovoljno stisnulo.
  6. Pećnicu ugrijte na 170 °C. Pripremite lim za pečenje tako da na njega stavite papir za pečenje.
  7. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi pa utisnite kalupiće željenih oblika. Oprezno ih prebacite na lim za pečenje i pecite 7-9 minuta, odnosno dok ne porumene. Keksići vam trebaju biti mekani nakon pečenja.
  8. Pustite da se ohlade pa ih ukrasite royal icing glazurom.
  9. Keksiće spremite u metalnu kutijicu i potrošite unutar 14 dana.
  10. Gingerbread keksići su najukusniji nakon nekoliko dana.

Ako želite izraditi gingerbread keksiće kao dekoraciju za bor, nakon što modelirate tijesto kalupićima, utisnite široku slamku na gornji kut keksića kako bi napravili rupu. Kada se keksići ispeku i ohlade, ukrasite ih po želji i provucite konopčić kroz rupu.

Linker
06. listopad 2024 18:00