Rawpixel.com/SHUTTERSTOCK
Žućkasti dlanovi

Može li previše pojedenih marelica biti opasno za zdravlje?

Karotenoza prvenstveno pogađa zone na kojima je koža deblja

Zdrava boja kože ovisi o različitim faktorima: genetici, izlaganju suncu te, dijelom, i o prehrani. Naime, neke namirnice mogu utjecati na boju kože, ili barem na nijansu. No, prekomjeran unos takvih namirnica bogatih beta-karotenom može dovesti i do neželjenog učinka - karotenoze. Ona je karakterizirana žućkasto-narančastom bojom kože, što naročito dolazi do izražaja kod osoba svijetle puti.

image

Beta-karoten nalazimo u mrkvi, bundevi, batatu, marelicama, špinatu i drugom zelenom lisnatom povrću

Dragon Images/Shutterstock

Što je karotenoza i koje namirnice je mogu izazvati

Karotenoza je benigno stanje uzrokovano nakupljanjem beta-karotena, biljnog pigmenta koji je prekursor vitamina A, prisutnog u velikoj količini u mrkvi, bundevi, batatu, marelicama, špinatu i drugom zelenom lisnatom povrću. Prema dr. Eleni Dogliotti, nutricionistici Istraživačke zaklade Umberto Veronesi u Milanu, karotenoza je prvi put opisana 1919. u New Yorku, a zabilježena je tijekom svjetskih ratova kada je prehrana bila pretežno biljna. Novija istraživanja pokazala su da se taj učinak može manifestirati i kod djece, kod osoba s anoreksijom nervozom, dijabetičara i osoba koje uzimaju visoke doze suplemenata.

Nije samo zbog hrane

Osim prekomjernog unosa beta-karotena (20 do 30 mg dnevno, što je oko osam mrkvi srednje veličine dnevno, nekoliko tjedana), postoje i slučajevi karotenoze povezani s genetskom predispozicijom, odnosno genetski naslijeđenim poremećajem u metabolizmu karotenoida.

Kako je razlikovati od žutice

Karotenoza prvenstveno pogađa zone na kojima je koža deblja, poput dlanova ruku, tabana i nosnica. Za razliku od žutice, koja boji u žuto i bjeloočnice, kod karotenoze oči ostaju bijele. Jednostavan savjet da odredite radi li se o karotenozi jest da, ako primijetite da vam je koža postala žućkasta i konzumirate mnogo namirnica bogatih karotenoidima, smanjite unos tih namirnica te promatrajte hoće li se žutilo povući.

Pazite i na druge pigmente

Osim beta-karotena, i drugi prirodni pigmenti mogu privremeno utjecati na boju kože:

  • Likopen: prisutan je u rajčicama (naročito kuhanim), crvenom grejpu i crvenim paprikama, ima antioksidativna svojstva i daje roskasti ton koži
  • Kapsantin i lutein: prisutni su u paprikama i drugom povrću, a mogu intenzivirati boju kože
  • Kurkumin: prisutan je u kurkumi, a ako se konzumira prekomjerno, može koži dati blago žućkastu boju
  • Betanin: pigment iz blitve i cikle koji može obojiti mokraću i stolicu
  • Antocijanini: prisutni su u šumskom voću, mogu privremeno obojiti usnice i mokraću, no ne akumuliraju se u koži

Može li se hranom potaknuti tamnjenje kože

Nasuprot uvriježenom mišljenju, ne postoje namirnice koje bi izravno pojačavale tamnjenje. Ipak, uravnotežena prehrana može osnažiti kožu i pripremiti je za izlaganje suncu.

- Namirnice bogate beta-karotenom, likopenom, vitaminom C, vitaminom E i višestruko nezasićenim mastima mogu poboljšati odgovor kože na UV zrake - pojašnjava dr. Dogliotti.

Beta-karoten i likopen prisutni su u voću i povrću žuto-narančaste i crvene boje (mrkva, rajčica, paprika), vitamin C je prisutan u kiviju, mangu, ananasu, papaji i kupinama, vitamin E u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a višestruko nezasićene masne kiseline u orašastim plodovima i ribi. Jedini pravi poticaj za proizvodnju melanina je postupno izlaganje suncu, uz odgovarajuću zaštitu. Naravno, dr. Dogliotti upozorava da uvijek koristite kreme za sunčanje koje odgovaraju vašem fototipu.

04. srpanj 2025 16:11