Probajte barem na 10 dana

 SHUTTERSTOCK
kratki izazov

Manje kilograma i masti oko struka, više energije i glađa koža - samo izbacite ovaj sastojak iz prehrane

Mnogi koji su se podvrgnuli ovom režimu primijetili su gubitak viška masti posebno na kritičnim dijelovima oko struka

Smanjenje šećera pomoći će svakome ne samo da izgubi kilograme nego i da ima više energije, popravi ten i kožu i osjeća se bolje u svome tijelu. Naime, svima je jasno da je šećer jedan od glavnih krivaca prekomjerne težine, a ona je vodeći uzrok bolesti srca, negativno utječe na kožu i dovodi do prijevremenog starenja.

Loša je vijest da šećer izaziva stvarnu ovisnost. Kad se osjećaju loše, mnogi posegnu za nečim slatkim, što im trenutačno popravi raspoloženje, ali ono vrlo brzo padne i potrebna im je nova, još veća doza šećera.Međutim, jedan od najvećih problema je tzv. skriveni šećer u nekim prehrambenim proizvodima. Tako su, na primjer, kolači, sladoled i čokolada očit izvor šećera, ali i druga hrana koja možda i nema toliko sladak okus, primjerice razni umaci za salate, kruh ili peciva, može biti prava šećerna bomba.


Detoks

Tijekom prva tri dana šećerne detoksikacije preporučuje se potpuno suzdržavanje od voća, škrobnog povrća kao što su kukuruz, grašak, slatki krumpir i bundeva, mliječnih proizvoda, žitarica i alkohola. Izaberite proteine, povrće i zdrave masti. Na primjer, za doručak se mogu pojesti tri jaja pripremljena na bilo koji način.

Ručak se treba sastojati od 170 grama mesa peradi, ribe ili tofua i zelene salate, a večera je u osnovi malo veća verzija ručka, s tim da se salata može zamijeniti povrćem poput brokule, kelja ili špinata.

Međuobrok uključuje 30 grama oraha i narezane paprike s hummusom. Od pića su dopušteni voda, nezaslađeni čaj i crna kava. Iako nemaju dodatnih kalorija, umjetni zaslađivači strogo su zabranjeni.

Nakon prva tri dana šećernog detoksa u jelovnik se može uvrstiti jabuka. Četvrti dan jabuka ima okus poput bombona, a slatki postaju i luk i bademi. Kad se iz prehrane izbaci šećer, nepce se oporavlja i počinje ponovno reagirati na okuse prirodnih šećera. Počevši od četvrtog dana, svaki dan možete dodati jednu jabuku i mliječni obrok. Mliječni proizvodi poput jogurta ili sira trebaju biti punomasni i nezaslađeni.

U prehranu se sada može ubaciti i slatkasto povrće poput mrkve i graška, a dopušteno je i svakodnevno konzumiranje krekera bogatih vlaknima. U prvom tjednu mogu se popiti tri čaše crnog vina. Tijekom drugog tjedna možete u jelovnik dodati bobičasto voće bogato antioksidansima te dodatnu dozu mliječnih proizvoda. Također je dopušteno na jelovnik vratiti škrobno povrće kao što su slatki krumpir i bundeva. U trećem tjednu počinju se jesti žitarice kao što su ječam, kvinoja, zobene pahuljice pa čak i više voća, uključujući grožđe i klementine. Također je dopuštena još jedna čaša crnog vina i svaki dan po 30 grama tamne čokolade. Treći tjedan trebao bi biti prilično podnošljiv. Četvrti tjedan već je mnogo lakši i počinje se uživati u dvije škrobne porcije dnevno, a to su, uz krekere bogate vlaknima, kruh i riža. Sada je dopušteno pet čaša vina na tjedan. U četvrtom tjednu, koji je ujedno tjedan održavanja, dopušten je i sendvič.

Nakon te faze čišćenja od šećera možete si priuštiti sladoled ili kolač.


Prednosti

Šećerni detoks neće pomoći samo gubitku kilograma. Mnogi koji su se podvrgnuli ovom režimu primijetili su gubitak viška masti posebno na kritičnim dijelovima oko struka. Također su izvijestili o bistrijim očima, zategnutijoj, čišćoj i glađoj koži, a nestali su i tamni kolutovi oko očiju. Imali su više energije te su bili bolje raspoloženi. Ipak, prije upuštanja u ovu izazovnu detoksikacijsku dijetu važno je prilagoditi životni ritam kako bi vam prva tri dana bila koliko-toliko prihvatljiva i bez stresa, jer je važno da izdržite ritam.

Ovisno o intenzitetu ovisnosti o šećeru moguće je doživjeti simptome apstinencije poput umora i dekoncentracije.

Loše raspoloženje traje otprilike pet dana, a zatim se uvelike popravlja. Ako se osjećate baš jako loše, pojedite voćku, savjetuju stručnjaci. Važno je napomenuti da ovaj prehrambeni plan nije prikladan za dijabetičare i ekstremne sportaše. Također se ne preporučuje trudnicama. Konačno, prije nego što počnete šećerni detoks, potražite pomoć prijatelja ili članova obitelji jer je za uspjeh nužna podrška okoline. No, pozitivni rezultati nadmašuju sve krizne trenutke.

Linker
19. lipanj 2024 10:53