U proljetnim mjesecima, kad se javljaju prve zrake sunca, vrijeme je da počnete štititi svoju kožu od opasnog UV zračenja. Kako su u ovom periodu na tržnicama dostupni špinat, blitva i raštika, najbolje je da započnete odmah, tvrde stručnjaci. Zeleno lisnato povrće kao što su raštika, blitva i špinat jeftini su i dostupni, a njihove dobrobiti za čovjekov organizam su višestruke, piše Sarajevo-x.com.Ovo povrće izuzetno je bogato luteinom, jakim antioksidansom koji štiti ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Za razliku od voća, kojeg je najbolje jesti u prirodnom obliku, navedeno povrće potrebno je termički obraditi, jer se tek tad u njemu oslobađaju korisni sastojci. U sirovom povrću lutein je zarobljen u ćelijskim strukturama, dok kuhanje omogućava njegovu apsorpciju i povećava bioraspoloživost.Visoke doze luteina možemo pronaći i u narančastom voću (breskve, marelice), te u kukuruzu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....