SHUTTERSTOCK
Dobar spoj

Koristite ih češće! Ovaj će moćan duo pomoći u borbi s artritisom, glavoboljama i nadutosti

Jedan od najvećih nedostataka kurkumina je to što se ne apsorbira dobro u tijelu

Kurkumu, začin jarko žuto-narančaste boje iz porodice đumbira u kuhinji najčešće koristimo u obliku praha. Možemo je dodati velikom broju jela među kojima ubrajamo ona s rižom, povrćem, juhama i varivima te smoothiejima. No, izuzev kulinarskih rapsodija kao i onih za nepce, ovaj se je začin u kombinaciji s crnim paprom pokazao izuzetno korisnim za naše zdravlje, a evo i zašto.

Spoj kurkume i crnog papra

Kombiniranje kurkume s crnim paprom može pojačati njezine učinke. Oboje imaju ključne aktivne sastojke koji pridonose njihovim protuupalnim, antioksidativnim svojstvima u borbi protiv bolesti.

Kurkumin, odnosno spoj ovog začina poznat je po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima pokazao je kroz studije mnoge zdravstvene prednosti. One uključuju poboljšanje zdravlja srca, ublažavanje simptoma artritisa, pa čak i potencijalno smanjenje rizika od određenih vrsta raka. Budući da je snažan antioksidans, studije su dokazale da ima protuupalna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Međutim, jedan od najvećih nedostataka kurkumina je to što se ne apsorbira dobro u tijelu.

Crni papar sadrži bioaktivni spoj piperin koji pomaže u ublažavanju mučnine, glavobolje i loše probave, a ima i protuupalna svojstva. Ipak, njegova najznačajnija korist mogla bi biti njegova sposobnost da pojača apsorpciju kurkumina. Budući da se kurkumin u kurkumi slabo apsorbira u krvotok, dodavanje crnog papra može pomoći. Istraživanja potvrđuju da kombinacija piperina u crnom papru s kurkuminom u kurkumi povećava apsorpciju kurkumina do 2000 posto. Još jedna studija pokazala je da dodavanje 20 mg piperina u dva grama kurkumina značajno povećava njegovu apsorpciju. Iako kurkumin i piperin zasebno imaju svoje zdravstvene prednosti, još su bolji kad ih se kombinira zajedno.

Bori se protiv upale i pomaže u smanjenju boli

Spomenuta protuupalna svojstva kurkumina potvrđena su također kroz brojne studije koje kažu da ima jednak učinak kao i neki protuupalni lijekovi, ali bez negativnih nuspojava. Istraživanja također navode da kurkuma može igrati ulogu u prevenciji i liječenju artritisa, bolesti koju karakteriziraju upala zglobova i bol. U kombinaciji, kurkumin i piperin snažan su duo u borbi protiv upala koji može pomoći u smanjenju nelagode i boli.

Može pomoći u prevenciji raka

Nekoliko je istraživanja pokazalo da kurkumin može smanjiti rast, razvoj i širenje raka na molekularnoj razini. Također bi mogao pridonijeti smrti stanica raka. Isto tako, čini se da i piperin igra ulogu u smrti određenih stanica raka, što može smanjiti rizik od stvaranja tumora, dok druga istraživanja pokazuju da bi on također mogao inhibirati rast stanica raka. U kombinaciji ova bi dva moćna sastojka mogla prekinuti proces samoobnavljanja matičnih stanica dojke, a daljnji pregled studija kaže da konzumiranje kurkumina i piperina ima zaštitan učinak protiv dodatnih vrsta raka, uključujući rak prostate, gušterače, kolorektalni karcinom.

Pomaže u probavi

Indijska medicina tradicionalno se oslanja na kurkumu kao pomoć pri probavi, a toj su se provjerenoj metodi pridružile moderne studije pokazujući da ovaj začin može pomoći u smanjenju grčeva crijeva i nadutosti. Svakako, u kombinaciji s piperinom pojačava se aktivnost probavnih enzima u crijevima, što dodatno pomaže tijelu brže i lakše obraditi hranu.

Sigurnost i doziranje

Kurkumin i piperin općenito se smatraju sigurnima. Ne postoje službene preporuke za konzumaciju, a najveći dopušteni unos nije utvrđen. Ipak, neki bi mogli iskusiti nuspojave poput mučnine, glavobolje i osipa na koži. Stoga je važno slijediti preporuke za doziranje na pakiranju dodataka. Zajednički FAO/WHO Stručni odbor za prehrambene aditive odredio je prihvatljivi unos kurkumina hranom od 3 mg po kilogramu tjelesne težine dnevno, ili približno 245 mg za osobu od 80 kilograma.

U hrani

U indijskoj kulturi kurkuma i crni papar obično se konzumiraju u čaju, često u kombinaciji s maslinovim uljem, kokosovim uljem, medom i đumbirom. Budući da je kurkumin topiv u mastima, može povećati apsorpciju, međutim, kako biste u potpunosti iskoristili ljekovite prednosti najbolje ga je konzumirati u kombinaciji s piperinom.

Linker
04. svibanj 2024 09:02