Shutterstock
ukusne, ali

Kardiolozi upozoravaju: Ovih osam namirnica su najgore za naše srce, ograničite njihov unos

Ako vam se čini da je ovdje nabrojano sve što redovito jedete, onda je vrijeme da se ozbiljno zabrinete za zdravlje svog srca i uvedete promjene u jelovniku još danas

Čuli ste mnogo puta da faktori povezani s načinom života, poput tjelovježbe, pušenja, stresa, alkohola i spavanja mogu utjecati na zdravlje srca bilo na pozitivan ili negativan način. Tom popisu treba dodati još jedan ključan faktor, a to je hrana koju unosite u sebe svakodnevno. Hrana može direktno utjecati na naše kardiovaskularne funkcije, primjerice podižući vrijednosti krvnog tlaka ili razinu kolesterola u krvi.

- Kad spojite ne najbolje odabranu vrstu hrane s drugim faktorima, to može povećati razinu upale u tijelu. Na primjer, prekomjerno masna, slana i zaslađena hrana u kombinaciji s manjkom sna i sjedilačkim načinom života izlaže kardiovaskularni sustav velikom stresu - pojašnjavaju stručnjaci te dodaju da je dobra vijest to što promjenama u načinu života i davanjem prednosti zdravoj hrani možete učiniti mnogo za zdravlje svog srca. Srce je fantastičan organ koji svakog dana napravi oko 100.000 otkucaja i održava vas na životu. Stoga imajte na umu da unosom određene hrane pomažete srcu da ostane zdravo, dok unosom neke druge hrane povećavate rizik za srčane bolesti i moždani udar. Prema mišljenju kardiologa, ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati želite li sačuvati zdravo srce. Naravno, smijete ih pojesti s vremena na vrijeme, ali one ne bi smjele biti dio vaše svakodnevne prehrane.

Crveno meso

Crveno meso obiluje kolesterolom i zasićenim mastima. Stoga, prije nego što navalite na sočan odrezak, imajte na umu da su životinjske masti prisutne u crvenom mesu naročito štetne za srce i arterije te da bi trebale činiti samo minimalan postotak u ukupnoj prehrani. S obzirom na to da naše tijelo ipak treba proteine, bolje je odabrati izvore proteina koji su zdraviji za srce, poput piletine, puretine, ribe i morskih plodova. Ili još bolje, posegnite za biljnim izvorima proteina, poput tofua, leće, slanutka ili crnog graha umjesto za životinjskim proteinima. Ako mesožder u vama i dalje žudi za crvenim mesom, pojedite ga, ali neka to bude rezervirano samo za posebne prilike i povremeno, a nikako ne redovito, kao dio svakodnevnog jelovnika.


Mesne prerađevine

Osim što su pune zasićenih mastima, sadrže i visok udio natrija, a i jedno i drugo povezano je s povišenim rizikom za srčane bolesti. Za redovitu konzumaciju ipak odaberite nešto zdravije.


Prženi krumpirići i ostala pržena hrana

Imali što ukusnije od tih hrskavih štapića prekrivenih solju i još uronjenih u kečap? Pa, ako pitate kardiologe, oni će vam reći da je sve bolje od toga! Prženi krumpirići, kao i ostala pržena hrana, sadrže visoku razinu zasićenih masti i trans masti, dva tipa masnoće koja su naročito loša za zdravlje srca. Uz to prženi krumpirići sadrže i sol, koja predstavlja dodatnu prijetnju kardiovaskularnom zdravlju. Sljedeći put kad poželite pržene krumpiriće, pripremite one iz pećnice: narežite krumpir na prutiće i pecite ga u pećnici s maslinovim uljem. To je mnogo zdravije za srce nego da krumpir pržite u dubokom ulju. Isto tako, preskočite sendvič s pohanom piletinom i radije između dvije polovice peciva ubacite piletinu pečenu na grillu.


Povrće i juhe iz konzerva

Još jedna potencijalno problematična skupina namirnica je konzervirana hrana, naročito juhe iz konzerva (kao i one iz vrećica), jer je bogata solju. Čak i u konzerviranom povrću, koje je inače zdravo, često se dodaje sol kao konzervans pa je stoga preporuka stručnjaka da ga isperete pod vodom prije konzumiranja. U svakom slučaju, obratite pažnju na deklaracije te prednost dajte konzerviranoj juhi ili povrću koji sadrže manje od 300 mg natrija po obroku.


Zaslađeni napici

Gazirano piće uz ručak s nogu, energetsko piće prije treninga... Iznenadili biste se koliko je dodanog šećera u mnogim vrstama hrane i pića koje redovito konzumirate. Šećer je uzrok debljanja, što može dovesti do povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i debljine, a sve to je loše za vaše srce. Osim toga, šećer može utjecati i na krvne žile jer dovodi do povišene razine triglicerida i takozvanog lošeg ili LDL kolesterola. Naposljetku, ali ne i najmanje važno, šećer je povezan s upalom u tijelu, a upala je u podlozi brojnih srčanih i drugih kroničnih oboljenja. Drugim riječima, ako već jedete žitarice za doručak, pažljivo čitajte deklaracije i birajte one s minimalnim udjelom šećera.

Čips i ostale grickalice

Ne nazivaju ih bez razloga „junk” hranom. Te primamljive vrećice s čipsom ili raznoraznim hrskavim inačicama s dodatkom okusa sira, luka, čilija i slično zapravo su visoko prerađena hrana koja je pržena i uz to krcata aditivima i solju. Kod takve hrane zaista nema ama baš ničeg zdravog ni korisnog. Ona može samo doprinijeti debljanju, razvoju srčanih bolesti i povišenom riziku za srčani udar. Imate li napadaj žudnje za grickalicama, preskočite čips i umjesto toga posegnite za šakom orašastih plodova, sjemenki ili čipsom od sušenog voća.


Pekarski proizvodi, keksi i kolači

Iako su često vrlo ukusni, kruh, peciva, keksi i kolači sadrže visoke količine šećera i masti. Naravno da si ih možete povremeno priuštiti, ali bilo bi najzdravije za srce i organizam općenito da ne budu uobičajen i redovit dio vašeg jelovnika. Dajte prednost zdravijim opcijama, poput voća i orašastih plodova, kad se zaželite slatkog, a pekarske proizvode konzumirajte samo u posebnim prilikama.


Rafinirane žitarice

Dovoljno je reći da je učestala konzumacija rafiniranih žitarica, poput bijelog kruha, riže ili tjestenine, povezana s povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Rafinirane žitarice i proizvodi od njih imaju niži udio vlakana koja su zdrava za srce i nemaju brojne korisne fitonutrijente koji su prisutni u proizvodima od cjelovitih žitarica. Dakle, omiljeni recept, ne morate izbaciti s jelovnika, već ga pripremite s integralnom tjesteninom, rižom ili kruhom.

Linker
16. lipanj 2024 21:33