
Pojavnost poremećaja u dnu zdjelice povećava se s dobi. Kod žena na to utječu pad razine estrogena u menopauzi, prirodno starenje, reproduktivna povijest i faktori koji povećavaju tlak unutar abdomena. Pored toga, na strukturalne i funkcionalne promjene u tom dijelu tijela značajno utječe i stil života, pa i prehrambeni izbori i kvaliteta prehrane. Prehrambene navike dosad jedva da su istraživane kao mogući rizični faktor za poremećaje dna zdjelice, no nova finska studija pozabavila se upravo njihovom povezanošću.
Najčešći tip inkontinencije
- Proučavali smo kako poremećaji u prehrani mogu utjecati na pojavu simptoma poremećaja u dnu zdjelice kod žena srednje dobi. Od poremećaja prehrane pratili smo prejedanje, restriktivnu prehranu, kao i izmjenjivanje ta dva ponašanja. Pokazalo se da su žene s takvim obrascima prehrane imale veću vjerojatnost da će doživjeti simptome poremećaja dna zdjelice od žena koje su se normalno hranile – rekla je Mari Kuutti s Fakulteta sporta i zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Jyväskylä.
Istraživanje je dio veće studije ERMA koja proučava kako hormonske promjene tijekom različitih faza menopauze utječu na fiziološko i psihološko funkcioniranje žena. U njemu je sudjelovalo više od 1.000 finskih žena u dobi od 47 do 55 godina koje su putem upitnika opisale svoje prehrambeno ponašanje i dale demografske (dob, indeks tjelesne mase, obrazovanje, fizički napor, tjelesna aktivnost) i zdravstvene (broj trudnoća i poroda, status menopauze, histerektomija) podatke. Poremećaji koje je istraživanje proučavalo bili su stresna urinarna inkontinencija, hitna urinarna inkontinencija, fekalna inkontinencija te zatvor i teškoće s pražnjenjem crijeva. Više od polovice sudionica imalo je simptome nekog od poremećaja dna zdjelice, a najčešća je bila stresna urinarna inkontinencija.
Hrana koja podiže rizik
Studija, objavljena u publikaciji Women‘s Health, otkrila je da su prehrambeno ponašanje i konzumacija nekih prehrambenih proizvoda povezani s pojavom simptoma poremećaja dna zdjelice. Primjerice, veća konzumacija visokoprerađene gotove hrane i fast fooda povećala je rizik od pojave simptoma stresne i hitne urinarne inkontinencije. S druge strane, veća konzumacija voća i općenito kvalitetnija prehrana smanjivali su rizik od stresne urinarne inkontinencije, rekla je Kuutti. Kao preventivnu mjeru, smatraju znanstvenici, trebalo bi procijeniti prehrambeno ponašanje žena koje imaju rizik za pojavu simptoma poremećaja dna zdjelice te ih uputiti da prihvate zdravije obrasce prehrane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....