FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
bez pince ništa

Domaća food blogerica donosi recept za uskrsnu pogaču - puna je mirisa, aroma, citrusa, baš onakva kakva treba biti

Jedinu manu ima, a to je da se nikad ne stigne ohladiti

Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina


Omiljeni miris najdražih pogača počinje se širiti našim domovima. Nema stola na kojem nema pince koja pozdravlja proljeće.

Uvijek sam željela postići mekanu, sočnu pogaču u kojoj ću uživati u svakom zalogaju. Puna mirisa, aroma, citrusa, baš onakva kakva treba biti.

Jedinu manu ima, a to je da se nikad ne stigne ohladiti... Obožavam ih jesti tople, a vi?

image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV

Pročitajte u nastavku sastojke i način pripreme.


SASTOJCI:

  • 1 dcl mlake vode
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1 svježi kvasac
  • 2 žlice ruma

(od ovih sastojaka ćete raditi pripremu kvasca)

  • 2 vanilin šećera
  • 1 mala žličica soli
  • 200 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 velike žlice rakije
  • korica limuna
  • korica naranče
  • sok pola limuna
  • sok pola naranče
  • 1 žlica meda
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 900 g brašna
  • pola žličice cimeta

Još će vam trebati

  • oko 150 - 200 g brašna kasnije kod izrade pogače
  • džem od smokava

(od ove količine namirnica ispadne 4 srednje pogače)


PRIPREMA:

  1. Za početak ćete od par sastojaka što sam navela, napraviti pripremu kvasca. U veću posudu stavite mlaku vodu, pa dodajte žlicu šećera i brašna, zatim izmrvite kvasac, dodajte rum pa izmiješajte.
  2. Ostavite 10 minuta da odstoji.
  3. Kada je kvasac spreman, dodajte mu ostale navedene sastojke. Imajte na umu da vam maslac mora biti rastopljen pri dodavanju.
  4. Dobro sve izmiješajte. Dobiti ćete rijetku smjesu, ona treba biti baš takva jer ćete brašno i cimet dodavati kasnije.
  5. Kada su se svi sastojci sjedinili, postepeno dodajte brašno i na kraju cimet. Dobro sve izradite. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 2 h. Dobiti ćete mekano tijesto, koje ćete formirati na kraju kada ćete dodavati još brašna.
  6. Nakon toga vremena, tijesto ponovno izlupajte kako bi izašli svi nepotrebni mjehurići zraka.
  7. Radnu površinu dobro pobrašnite i položite tijesto.
    image
    FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
  8. Ostatak brašna postepeno dodajte dok ne zamijesite i dobijete glatko tijesto.
  9. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.
    image
    FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
  10. Svaki dio tijesta formirajte nalik pogači.
  11. U tepsiju stavite papir za pečenje. Dvije pogače stavite u tepsiju, ali pazite na razmak, jer će pri pečenju rasti. Ponovite postupak sa druge dvije pogače.
  12. Pokrijte ih ponovno krpom i ostavite da se dižu sat vremena.
  13. Nakon tog vremena, s nožem zarežite pogače.
  14. Premažite pogače s rastopljenim maslacem i žumanjkom. Na kraju ih pospite šećerom i stavite peći na 180 °c stupnjeva oko pola sata. Ako vam brzo krenu dobivati boju, pokrijte ih pred sami kraj s aluminijskom folijom.
  15. Kada su pogače pečene, možete ih posuti s još šećera.
  16. Džem od smokava rastopite na pari i dodajte kriški pogače kao umak uz posluživanje!


Tips & tricks: Tijesto morate mijesiti što duže možete. Kvaliteta leži u procesu stvaranja tijesta.

Zlatni savjet: Da bi vam pogače bile mekane čak i drugi dan, u posudu koja podnosi toplinu ulijte vode i stavite u pećnicu ispod rešetki. Tako pri pečenju pogača, kroz vašu pećnicu će kružiti vlažni zrak i osigurati joj dodatnu vlažnost koja joj je potrebna.

Uživajte u svakom zalogaju! U slast!


Ninu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
24. studeni 2024 22:44