Što kažete na ovu ljepoticu posluženu uz mlince - bi li vam prijala?
 Pripremila i snimila: Olja Brkljača - Olja's Kitchen
RUČAK U TRI SLIJEDA

Blagdanski tris koji možete poslužiti za sva obiteljska slavlja

Niste se dočepali purice za Božić il jednostavno niste znali kako je pripremiti, a tako biste rado to učinili još ovih dana!? Ništa zato. Donosimo recept koji će vam se sigurno svidjeti.

Obiteljska okupljanja za stolom mogu kod domaćina zadati pravu glavobolju. Pogotovo kad je na ručku puno više osoba, nego što je to kroz cijelu godinu. Ako ne mislite "okrenuti" prase ili janjca, tada je odlična ideja odabrati veću puricu (od 4 do 6 kg) i poslužiti je uz dobre stare mlince.

Možda će vam to na prvu zvučati (pre)tradicionalno, ali uz ovaj recept - purica je sve samo ne obična i dosadna.

A kako bi cijeli ručak zaokružili u lijepu priču - servirajte prije purice predjelo, a nakon nje i desert.

S obzirom na to da purica s mlincima nekima može teže pasti na želudac, odlična ideja za predjelo su lagani slani zavijutci od kokosova brašna (ne, nije greška), a za desert slatke male keksiće koji se tope u ustima....

Neka vam je u slast!

Za vas pripremila i fotografirala: Olja Brkljač - Olja's Kitchen

Olju možete pratiti na njenom Instagram profilu oljas_kitchen.

  • 96 g Letifico brašno od badema
  • 4 žlice kokosova brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 170 g mozzarele
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje
  • 4 žlice kečapa
  • 2 žličice origana
  • 1 jaje (za premazivanje)

Kad imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
  3. U drugoj posudi s vilicom sjedinite maslac i mozzarela sir. Smjesa mora biti glatka. Možete ju i na kratko staviti u mikrovalnu pećnicu.
  4. Kada se smjesa malo ohladi dodajte jaje.
  5. Pomiješajte suhe i mokre sastojke kako bi dobili kompaktno tijesto.
  6. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini debljine od oko 0,5 cm.
  7. Tako razvaljano tijesto premažite kečapom i posipajte origanom.
  8. Režite trakice debljine 1,5 cm te svaku zavijte.
  9. Trakice stavljajte na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
  10. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite u pećnici 15-20 minuta do zlatno žute boje.

Možete ih poslužiti s kečapom.

  • 1 purica
  • 250 g maslaca
  • 1 jabuka
  • 6 češnja češnjaka
  • 1 naranče
  • 2 žličice rumarina
  • 1 žličica timijana
  • 1 žličica papra
  • 3 žličice soli
  • 1 žličica češnjaka (u prahu)
  • 2 žlice Letifico medene kreme s dodatkom kurkume

Kad imate sve, onda:

  1. Puricu nasolite večer prije i stavite ju u hladnjak.
  2. Sljedeći dan kada odlučite peći puricu natrljajte s preostalim začinima.
  3. Puricu napunite jabukom, češnjakom, 1 žlicom soli i narezanom narančom na kolutiće.
  4. Maslac narežite na kockice i stavite ga na puricu.
  5. Zatim puricu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 160 °C. Puricu pecite 1 sat i 45 minuta stalno ju podlijevajući. Ako nemate dovoljno maslaca za podlijevanje slobodno dodajte još.
  6. Pred sam kraj pečenja u posudi pomiješajte 100 g maslaca i Letifico medenu kremu s dodatkom kurkume. Stavite na kratko dobivenu smjesu u mikrovalnu kako bi se maslac otopio.
  7. Puricu premažite napravljenom smjesom i pokrijte pleh aluminijskom folijom.
  8. Pecite u pećnici dodatnih 20 minuta.
  9. Kada je purica gotova, pustite ju da se ohladi 20 minuta prije serviranja.

Poslužite ju s mlincima.

Kad imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Razradite mast u mikseru kako bi dobili pjenastu strukturu.
  3. U tako razrađen maslac dodajte 1 žumanjak, 1 cijelo jaje, šećer, sok i naribanu limunovu koricu. Dodajte brašno te nastavite miješati dok se smjesa ne sjedini.
  4. Kada ste dobili kompaktnu smjesu razvaljajte ju razvijačem na debljinu od 0,5 cm.
  5. Kalupima vadite smjesu i stavljajte ju na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  6. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 8 minuta.
  7. Premažite ih s Letifico medenom kremom od aronije, te ih posipajte šećerom u prahu.

Linker
17. studeni 2024 16:47