SHUTTERSTOCK
Tajna je u začinima

Ako i niste ljubitelj cvjetače, mogli biste to lako postati. Donosimo savršen recept

Za pripremu ovog jela od šest serviranja potrebno je odvojiti 45 minuta

Ljubitelji začina će se posebno složiti s činjenicom da ovo blago može i onu najneukusniju namirnicu učiniti poželjnom. Kad je u pitanju cvjetača ako pripadate skupini onih koji je stavljaju na ‘ako baš moram‘ mjesto prioriteta, možda će vas sljedeći recept razuvjeriti i možda će baš ovo povrće postati češći gost vašeg tanjura.

Začinjena cvjetača

Za pripremu ovog jela od šest serviranja potrebno je odvojiti 45 minuta. Jedno serviranje sadrži 151 kilokaloriju, pet grama masti, 26 grama ugljikohidrata i četiri grama proteina.

Sastojci

  • 1 manja glavica cvjetače
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 srednjeg bijelog luka, narezanog na komade
  • 3 žlice umaka od rajčice
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 4 žličice začina dimljene paprike
  • 2 žličice mljevene kurkume
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice mljevene crvene paprike
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice morske soli
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • 115 ml konzervirane rajčice narezane na kockice (neocijeđene)
  • 100 g grožđica
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žličice javorovog sirupa
  • prstohvat nasjeckanog svježeg korijandera

Priprema

1. Uklonite lišće s cvjetače i odrežite stabljiku. Narežite cvjetaču na 6 kriški.

2. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i povremeno miješajte dok ne omekša. Dodajte umak od rajčice, češnjak, dimljenu papriku, kurkumu, korijander, kumin, đumbir, mljevenu crvenu papriku, cimet i sol. Miješajte dok se začini ne sjedine, smjesa ne potamni i začini ne zamirišu.

3. Dodajte temeljac, rajčice, grožđice i limunov sok i ponovno sve promiješajte.

4. Dodajte narezane kriške cvjetače i smanjite vatru.

5. Poklopite i kuhajte sve dok cvjetača ne omekša, otprilike 15 do 20 minuta.

6. Prije posluživanja prema želji prelijte sve sirupom od javora i pospite svježi korijander.

Ovo će se jelo dobro sjediniti s rižom, ali možete ga jesti i samostalno.

Linker
29. rujan 2024 16:41