SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Što manje kemikalija, što više hidratacije i dobra zaštita od UV zraka ključni su za njegovan izgled kože

Za slučaj da ste zaboravili kako pravilno koristiti zaštitne proizvode za kožu

Odgovarajuća briga o koži tijekom ljeta ne svodi se samo na redovito i pravilno nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca. Naime, koža ljeti trpi i zbog visokih temperatura, a znoj, suhi zrak i sol dodatni su stres te ako zanemarimo kožu ili ne promijenimo način njege koji smo prakticirali zimi, može izgledati umorno, sivkasto ili nadraženo.

Light proizvodi

Suha koža ljeti je čest problem i kod osoba koje inače nemaju suhu kožu. No, nemojte zbog toga posezati za premasnim i teškim hidratantnim kremama u želji da što učinkovitije riješite problem isušenosti. Premasni proizvodi mogu začepiti pore koje su već ionako pod pritiskom zbog obilnog znojenja. Naprotiv, puno bolje rezultate postići ćete laganim, nekomedogenim proizvodima kao što su glicerin i sorbitol. Takvi hidratantni proizvodi formulirani su upravo s namjerom da apsorbiraju i zadrže vodu u tkivu i učinak svježine s njima će biti trenutačan.

Zaštitni faktor

Birajte proizvode sa zaštitom od UVA i UVB zraka, prikladne za vaš fototip te nikada ne preskačite nanošenje zaštitnih proizvoda, čak ni kad vam se koža čini već dovoljno preplanula. Ako se ne možete odlučiti između nekoliko proizvoda, uvijek dajte prednost onom s višim zaštitnim faktorom. Ne koristite proizvode za zaštitu od sunca kojima je istekao rok ili ostatke od prošle godine (jer obično imaju rok trajanja 12 mjeseci od otvaranja) čak ni kad vam po mirisu i teksturi izgledaju dobro. Naime, takvim je proizvodima zaštitno djelovanje znatno smanjeno. Proizvode sa zaštitnim filtrom nanosite 30 minuta prije izlaganja suncu i obnavljajte ih svaka dva sata. Nemojte štedjeti na zaštitnoj kremi: smatra se da je za tijelo odrasle osobe potrebno oko 35 ml, što odgovara otprilike jednoj čašici za žestoko piće.

Linker
11. lipanj 2024 15:15