SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Stalne upale sinusa itekako utječu na kvalitetu života. Što može pomoći?

Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog

Imam dugogodišnji problem sa sinusima. Stalno mi se slijeva sekret u grlo, najviše ujutro nakon spavanja, pa ga moram odmah iskašljati i tako stalno. Bio sam kod više stručnjaka i ništa mi nije bolje. Obavio sam pregled fibroskopom i test za alergiju, nalazi su u redu. Otprilike imam četiri do pet upala sinusa godišnje koje mi smanjuju kvalitetu života. Jedina terapija dosad su bili kortikosteroidni sprejevi, ali bez uspjeha. Može li se ipak nešto učiniti?

  • Marijan B., Ogulin


Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk,otorinolaringolog,KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Prema simptomima koje imate vrlo je vjerojatno riječ o kroničnom rinosinuitisu. Pregledom su isključene anatomske malformacije u nosu kao mogući uzrok. U podlozi ove bolesti je dosta često alergija i trebalo bi vidjeti je li alergološko testiranje napravljeno na odgovarajući način. Osim alergija postoje i drugi uzroci ovakvog poremećaja. Prvenstveno je riječ o preosjetljivosti sluznice nosa koja pretjerano reagira na podražaje te dovodi do pretjerane sekrecije iz nosa. Obično su lokalni steroidi djelotvorni, mogu se pokušati uključiti sprejevi koji osim steroida imaju i antihistaminike. Ako postoje neki drugi iritansi (pušenje i sl.), treba ih ukloniti. Dolazi u obzir napraviti CT paranazalnih sinusa kako bi se isključila druga patologija sinusa.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
15. kolovoz 2024 16:09