Celebritiji isprobavaju na stotine najnovijih beauty trendova u nadi da će otkriti tajnu savršenog zdravlja i vječne mladost
 Instagram
nećete vjerovati što sve stavljaju na lice

Najluđi holivudski tretmani ljepote za kojima luduju Kaley Cuoco, Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham... Vrijedi li zaista tih para?

Da, treba puno vremena i novaca da bi se postigao onaj sjaj kojim zrače holivudske zvijezde dok šeću crvenim tepihom…no jesu li njihovi omiljeni tretmani ljepote samo bogataški hirovi ili zaista čudesni eliksiri

Celebritiji isprobavaju na stotine najnovijih beauty trendova u nadi da će otkriti tajnu savršenog zdravlja i vječne mladosti. Početkom godine je izvršni direktor Državnog zavoda za zdravstvo Velike Britanije, Sir Simon Stevens prozvao glumicu Gwyneth Paltrow zbog promoviranja „sumnjivih wellness proizvoda i postupaka“ koji mogu biti štetni za zdravlje. Njezin brend Goop je često pod paljbom struke zbog prodaje skupocjenih i kontroverznih proizvoda, poput vaginalnih jaja od žada i repelenata za vampire u spreju koji pomažu u povećanju doze pozitive i optimizma. Evo što stručnjaci kažu o najčudnijim holivudskim tretmanima, jesu li učinkoviti ili nisu. I je li ijedan od njih vrijedan vašeg teško zarađenog novca.


Terapija pčelinjim otrovom - 1.560 kn

Omiljeni tretman upravo Gwyneth Paltrow, ali i Victorie Beckham te niza drugih slavnih žena upravo je prilično bolna, ali stara metoda uljepšavanja koja navodno smanjuje upalne procese i ožiljke na koži. Dermatologinja dr. Emma Coleman kaže da je Gwyneth možda u pravu.

- Liječnici još od Hipokratovog doba koriste pčelinji otrov (ili apitoksin) za liječenje cijelog niza bolesti. Apiterapija uključuje upotrebu cijelog niza pčelinjih proizvoda, među kojima su pčelinji otrov, med i propolis, za liječenje bolesti kao što su artritis, bolovi, rane, kožne bolesti, Parkinsonova i Alzheimerova bolest. Smatra se da je učinkovitost takve terapije rezultat antimikrobnih i protuupalnih svojstava ekstrakta pčelinjih proizvoda - kaže dr. Coleman. No, rezultati istraživanja su prilično raznoliki, a i nema ih mnogo. Jedna studija provedena na životinjama je pokazala da bi terapija pčelinjim otrovom mogla ublažiti simptome reumatoidnog artritisa, primjerice smanjiti bol i povećati pokretljivost. Druga je studija pokazala da se psorijaza značajno povukla kod 25 pacijenata kojima je tijekom šest mjeseci davana apiterapija.

Jedna relativno nedavna studija koja je trajala 11 mjeseci je analizirala učinke mjesečnih injekcija pčelinjeg otrova oboljelima od Parkinsonove bolesti, no pokazalo se da nije došlo do nikakvog poboljšanja u simptomima. Može se zaključiti da je potrebno provesti istraživanja na velikom broju ljudi, dugogodišnja istraživanja te dvostruke slijepe studije prije nego što bi se moglo zaključiti da se apiterapija može promovirati kao učinkovito liječenje za teške bolesti.

A treba dodati i to da nije nimalo bezazlena. Naime, može uzrokovati anafilaktički šok ili čak i smrt kod osoba koje su alergične na pčelinje proizvode.


Tretman ribljim jajašcima ili kavijarom - 1.700 kn

Priča se da Angelina Jolie voli svoju kožu održavati mladolikom mazanjem ribljih jajašca po koži cijelog tijela, što je postupak koji se provodi u tretmanu kavijarom. Tretman se radi od ekstrakta ikre jedne vrste jesetre koja se uzgaja na farmama u Južnoj Francuskoj. Na seansi, koja može potrajati i tri sata Jolie je neko vrijeme umotana poput mumije kako bi se dobro iznojila te izbacila toksine iz tijela prije nego što joj koža bude premazana ovom luksuznom kremom. Tretman 'obećava' hidriranje i hranjenje kože te sprečavanje opuštanja i gubitka napetosti kože. Smatra se da je takva krema naročito hidratantna zbog visokog udjela ulja i proteina u kavijaru. S obzirom na to da se koristi samo ekstrakt ikre, problem neugodnog mirisa je uklonjen, a na sve to kozmetički kirurg dr. Lucy Glancey ima za reći da je riblje ulje vjerojatno najbolje čuvana tajna vječne ljepote otkad je svijeta.

- Ne samo da će masiranje kože njime omekšati kožu i izbrisati sitne bore, već će njegov bogati sadržaj vitamina A i D te omega 3 masnih kiselina pomoći da koža duže izgleda svježe i mladoliko. Što je najbolje, ti isti nutrijenti mogu pomoći da se koži vrati volumen iznutra, što znači da svakodnevno uzimanje suplementa na bazi ribljeg ulja može pomoći da postignete još bolje rezultate uz deset puta manju cijenu nego tretmanom. Moj savjet je da je najbolje što možete učiniti s kavijarom da ga stavite na tanjur i pojedete - zaključuje dr. Glancey.


Japanski tretman Nightingale ili 'ptičji izmet' - 1.560 kn

Šuška se da Tom Cruise i Harry Styles odlaze na japanski Nightingale tretman ili, točnije, na tretman ptičjim izmetom. Da, dobro ste čuli, tretman se sastoji u korištenu dehidriranog ptičjeg izmeta u svrhu posvjetljivanja kože i rješavanja problema akna. Nakon što se posuši pod UV svjetlom, izmet se pomiješa s rižinim mekinjama i vodom i zatim se nanosi na lice poput svake druge maske. Dr. Glancey smatra da između toga i korištenja blagih kiselina, poput glikolne kiseline, nema ama baš nikakve razlike.

- Ptičji izmet je naročito kiseo jer ptice ne mokre tako da se mokraća kod njih izlučuje zajedno s izmetom. Drugim riječima, to bi moglo donijeti više štete nego koristi. Ja bih osobno radije da mi profesionalac po pravilima struke na lice nanese piling na bazi glikolne kiseline nego da mi netko na lice stavlja ptičji izmet - kaže dr. Glancey.


Cupping - 450 kn

To je drevna azijska terapija u kojoj se zagrijane čašice postavljaju na kožu pri čemu dolazi do usisavanja kože, što navodno poboljšava cirkulaciju. Oni koji provode takvu terapiju tvrde da pomaže u svemu i svačemu, od bolnih mišića preko celulita do depresije. I opet se radi o trendu koji je promovirala Gwyneth Paltrow, guru neobičnih tretmana, kad se na premijeri jednog filma pojavila s prepoznatljivim kružnim otiscima jasno vidljivim na leđima. Slijedile su je mnoge poznate osobe, a među njima čak i vrhunski tenisač Andy Murrey i zvijezda serije 'Teorija velikog praska', Kaley Cuoco. Ova terapija, koja je stara oko 5.000 godina, zapravo predstavlja jedan oblik akupunkture, a počiva na teoriji da usisavanje koje rezultira polaganjem vrućih čašica na kožu mobilizira krv i energiju u cijelom tijelu.

David Colquhoun, profesor farmakologije na Sveučilištu College u Londonu kaže da cupping nema baš nikakvog smisla.

- Krvarenje je bio normalan dio medicine 18. stoljeća, sve dok se nije otkrilo da je to više štetno nego korisno. Postavljanje vruće čašice na tijelo može izazvati stezanje kože te može doći do ubrzanja cirkulacije, no pomisao da bi se tako moglo liječiti bilo koje medicinsko stanje je smiješna. To je nevjerojatno glupo i samo još jedan od genijalnih načina da se lakovjernim bogatašima uzme dio njihovog novca. Postoji niz bolesti, a bol u leđima je jedna od njih, kod kojih medicina nema uvijek rješenja, a često ne može čak niti otkriti uzrok. To je tužno, ali trošenje gomile novaca na nešto tako glupo i besmisleno kao što je cupping neće pomoći da se to promijeni - smatra prof. Colquhoun.

Linker
22. rujan 2024 17:54