SHUTTERSTOCK
Bolje zajedno

Kampanja Tjedna mentalnog zdravlja održava se od 13. do 19. svibnja

Cilj akcije je pružanje informacija, osobnih priča i zajedničko djelovanje

Obilježavanje Europskog tjedna mentalnog zdravlja je pokrenula organizacija Mental Health Europe s ciljem osvještavanja važnosti mentalnoga zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca i zajednice.

Tjedan mentalnog zdravlja

Nacionalni program Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pridružuje se obilježavanju Europskog tjedna mentalnoga zdravlja, od 13. do 19. svibnja 2024. s temom ‘Bolje zajedno: Zajedničko stvaranje budućnosti mentalnog zdravlja‘ u kojem će uz HZJZ sudjelovati Služba za mentalno zdravlje i prevnciju ovisnosti, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Andrija Štampar i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje.

- U obilježavanju Europskog tjedna mentalnog zdravlja sudjelujemo od samih početaka. Kroz različite aktivnosti uživo i na društvenim mrežama promičemo važnost svakodnevnog ulaganja u mentalno zdravlje, pozivamo na osvještavanje važnosti brige o mentalnom zdravlju i predlažemo neke jednostavne načine brige i ulaganja u mentalno zdravlje koje možete uvrstiti u vašu svakodnevnu rutinu - izvijestili su iz HZJZ-a.

Ova je hvalevrijedna akcija odlična prilika da se razmijene informacije o svim aspektima mentalnog zdravlja, podijele osobne priče o suočavanju s poteškoćama u kriznim vremenima i općenito te istaknu potrebu za djelovanjem.

- Loše mentalno zdravlje može imati razorne učinke na pojedince, obitelji i zajednice, pri čemu jedna od svake dvije osobe doživi problem mentalnog zdravlja tijekom svog života. Loše mentalno zdravlje također snažno opterećuje društva i gospodarstva; ekonomski teret mentalnog lošeg zdravlja može porasti do četiri posto BDP-a, a oni s mentalnim lošim zdravljem imaju lošije obrazovne, zaposlene i tjelesne zdravstvene rezultate od onih s dobrim mentalnim zdravljem - istiću iz OECD-a.

Događanjima povodom tjedna posvećenog našem mentalnom zdravlju pročitajte i pridružite se ovdje.

Linker
10. svibanj 2024 11:54