SHUTTERSTOCK
zdravo ljeto

I koži je sada potrebna dodatna njega - pet savjeta kako je zaštititi po velikim vrućinama

Koža ljeti vapi za dodatnom hidratacijom

Vrućina može utjecati na proširenje pora, koje se potom mogu začepiti nečistoćom i masnoćama, a ako na to dođu i bakterije, nastat će prištići, akne i crvenilo. Evo kako njegovati kožu ljeti.

Antioksidansi

Ljeti je pametno odabrati kvalitetan antioksidansni serum. Ne samo zato što vlaži kožu nego i zato što je štiti od oštećenja iz okoliša. Uz to, pomaže pojačati proizvodnju kolagena te se suprotstavlja štetnim slobodnim radikalima sprečavajući time oštećenja kože. Odlično su rješenje tijekom ljeta za normalnu i masnu, kao i za mješovitu kožu. Osim u njezi kože izvana, oslonite se na antioksidanse i u prehrani - citrusno voće, zeleno lisnato povrće, zeleni čaj, orašasto voće i cjelovite žitarice. Ako ih jedete redovito, pomoći će očuvanju mladenačkog izgleda kože.


Dovoljno vode

Zapamtite da ljeti vaša koža vapi za dobrom hidratacijom. Pijete li dovoljno vode, bit će je i za kožu, ali još joj malo pomozite kvalitetnom hidratantnom maskom koju možete upotrebljavati i više puta tjedno. Nakon što ste dobro očistili lice, nanesite masku koja vlaži, okrepljuje i umiruje kožu. Ovisno o stanju vaše kože, možete izabrati i maske namijenjene za suhu kožu, za masnu kožu, za zreliju kožu, kod akni itd. Izaberite onu koja vam odgovara i u tih desetak minuta pružite koži ugodan tretman protiv umora, crvenila, sivila... Voda je najvažniji sastojak za održavanje zdravog kožnog tkiva. Uz dovoljno vode koža će biti mekana, baršunasta i blistat će zdravim sjajem. Obično se preporučuje svakodnevno popiti dvije do tri litre vode. Voda je ključna i za izbacivanje toksina iz tijela putem znoja i urina.

image
SHUTTERSTOCK

SPF

Dermatolozi stalno upozoravaju kako bismo preparate za kožu sa SPF-om trebali koristiti cijele godine, a ljeti to pogotovo ne bismo smjeli dovoditi u pitanje, bez obzira na to jesmo li na plaži, u šumi ili u gradu. Važno je pritom izabrati dovoljno visok zaštitni faktor (između 30 i 50) koji pruža zaštitu i od UVA i od UVB zraka. Ako provodite cijeli dan na otvorenom, nanosite sredstvo ponovo svaka dva do tri sata, odnosno svaki put nakon kupanja, plivanja ili obilnog znojenja (nakon što ste se osušili, naravno). Često propustimo namazati neke dijelove tijela, najčešće su to stopala, vrat i uške, ali i šake. Nemojte zaboraviti na njih.


Lagane kreme

Ako inače koristite teže i masnije hranjive kreme, ljeti ih zamijenite lakšim teksturama. To ne znači da vaša koža ljeti ne treba dodatno hranjenje, nego samo da izaberete lakše proizvode koji neće mastiti kožu.


Prirodni sastojci

Kupovni proizvodi za njegu kože dermatološki su testirani i vjerojatno će odgovarati većini korisnika. Ali nije loše pokušati u njegu kože uvesti i prirodne sastojke od kojih većinu imamo u svojoj kuhinji. Zobeno brašno, mljevena kava, krastavci, jogurt, morska sol... mogu poslužiti za čišćenje kože, toniranje i vlaženje. S lakoćom možete pripremiti i osvježavajuću vodicu (maglicu) za lice. Sok krastavca pomiješajte s ružinom vodicom i metvicom i ulijte u bočicu s raspršivačem. Poprskajte po licu svaki put kad na vrućini osjetite potrebu za osvježenjem.

Linker
28. lipanj 2024 15:33