SHUTTERSTOCK
Mini vodič

Dugotrajno izlaganje suncu može dovesti do hiperpigmentacije i suhoće. Top savjeti za njegu kože nakon ljeta

Jeste li znali da svako godišnje doba zahtijeva prilagođenu rutinu njege kože


Kako ljeto završava, vašoj koži će možda trebati dodatna pažnja kako bi se oporavila od sunca i vrućine. Dugotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti, slanoj vodi i znoju može ostaviti kožu suhom, oštećenom ili neujednačenom, a na ovih nekoliko jednostavnih i učinkovitih načina možete joj pomoći da se oporavi nakon ljetnih mjeseci, osiguravajući da ostane zdrava i osvježena kako se godišnja doba mijenjaju.


Znakovi oštećenja kože od sunca

Iako je ljeto prekrasno vrijeme za uživanje na suncu, ono također može ostaviti trajna oštećenja na vašoj koži. Dugotrajno izlaganje suncu može dovesti do nekoliko problema s kožom, uključujući:

  • Hiperpigmentaciju - sunčeve UV zrake mogu uzrokovati pjege, tamne mrlje i neujednačen ten kože.
  • Dehidraciju - sunce, slana voda, klorirani bazeni i klima uređaji mogu ukloniti vlagu s kože, što dovodi do suhoće i finih bora.
  • Gubitak sjaja - vaša koža može izgubiti svoj prirodni sjaj, izgledati bez sjaja i umorno.

Zapravo, oko 80 posto vidljivih znakova starenja, uključujući bore i fine linije, uzrokovano je izlaganjem UV zračenju. A kako se pobrinuti za kožu nakon ljeta?

image
SHUTTERSTOCK

Nježni piling

Tijekom ljeta, nakupljanje mrtvih stanica kože i utjecaj UV zraka mogu učiniti da vaša koža izgleda beživotno i neujednačeno. Nježni piling pomaže u uklanjanju ovih nečistoća, otkrivajući svježiju i zdraviju kožu ispod.

  • Odaberite pravi piling - odlučite se za proizvode koji sadrže alfa-hidroksi kiseline (AHA) poput mliječne ili glikolne kiseline ili koristite prirodne pilinge s finim česticama. Oni pomažu u uklanjanju mrtve kože bez izazivanja iritacije.
  • Učestalost - napravite piling 2-3 puta tjedno, ovisno o vašem tipu kože. Oni s osjetljivom kožom trebali bi ograničiti piling kako bi spriječili pretjeranu iritaciju.

Dubinska hidratacija

Ljeto može dehidrirati vašu kožu, što dovodi do suhoće i preranog starenja. Nadoknada izgubljene vlage ključna je za održavanje elastičnosti i sjaja kože, posebno kako ulazimo u hladnije mjesece.

Hidratantne strategije

Serumi s hijaluronskom kiselinom - ovaj snažni ovlaživač privlači i zadržava vlagu, pružajući trenutnu i dugotrajnu hidrataciju.

Hidratantne maske - koristite hidratantne maske za lice jednom ili dva puta tjedno kako biste svojoj koži dali dodatni poticaj vlažnosti. Potražite maske koje sadrže sastojke poput aloe vere, glicerina i ceramida.

Rješavanje oštećenja od sunca

Postljetna koža može pokazivati znakove oštećenja od sunca kao što su hiperpigmentacija, linije i suhoća. Brzo rješavanje ovih problema pomaže u vraćanju zdravlja kože i sprječavanju dugoročnih posljedica.

Učinkoviti tretmani za popravak

  • Serumi s vitaminom C - snažni antioksidansi poput vitamina C pomažu posvijetliti kožu, izblijedjeti tamne mrlje i potaknuti proizvodnju kolagena, poboljšavajući ukupnu teksturu i tonus kože.
  • Proizvodi s retinolom - postupno uključite retinol ili proizvode na bazi retinoida u svoju noćnu rutinu kako biste ubrzali izmjenu stanica i smanjili pojavu finih linija i sunčevih pjega.
  • Kreme bogate antioksidansima - koristite kreme prožete antioksidansima kao što su vitamin E, ekstrakt zelenog čaja i niacinamid kako biste neutralizirali slobodne radikale i podržali obnovu kože.
image
SHUTTERSTOCK

Nastavite sa zaštitom od sunca

Čak i kada temperature padaju, sunčeve UV zrake ostaju snažne i mogu nastaviti oštećivati vašu kožu.

Svakodnevna upotreba SPF-a - svako jutro nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, bez obzira na vremenske uvjete. Ponovno nanesite kremu za sunčanje svaka dva sata na otvorenom i odmah nakon znojenja ili izlaganja vodi.

Prilagodba rutine

Kako razina vlage pada, mijenjaju se i potrebe vaše kože. Prilagodba rutine njege kože pomaže u prilagodbi tim promjenama i održavanju zdravog tena.

  • Prijeđite na kremasta sredstva za čišćenje - zamijenite gel sredstva za čišćenje onima na bazi kreme koja čiste bez skidanja prirodnih ulja, čuvajući razinu vlage.
  • Uvedite ulja za lice - uključite hranjiva ulja za lice u svoju noćnu rutinu kako biste pružili dodatnu hidrataciju i ojačali kožnu barijeru.


Prehrana i puno vode

Koliko kožu njegujete izvana toliko je njegujte i iznutra. Zdrava i uravnotežena prehrana itekako može utjecati na izgled naše kože pa je važno da održavamo tu ravnotežu tijekom cijele godine kako bi se koža osjećala, a i izgledala bolje. Isto tako, jako je važno piti puno vode, kako kožu hidriramo površinski, tako se treba hidrirati i iznutra. Potrebno je piti barem osam čaša vode dnevno za zdravlje cijelog tijela, ali i svjež i mladolik izgled kože.

Linker
04. rujan 2024 12:26