SHUTTERSTOCK
pomoći će

Brza pomoć kod glavobolja: kućne metode koje možete isprobati odmah

Smatra se da više od 80 posto ljudi pati od povremenih glavobolja

Kad nas zaboli glava, posežemo za tabletom protiv bolova, no postoje i druge kućne metode kojima si možemo olakšati stanje.

Ako bolovi nisu prejaki, možete isprobati neku od njih.

  1. Stavite topli ili hladni oblog na stražnju strana vrata. Lezite, zatvorite oči i nastojte se opustiti. Dobrodošlo je malo i odspavati.
  2. Pijte dovoljno vode kako biste poboljšali hidrataciju cijelog tijela.
  3. Nemojte biti pogrbljeni, jer napetost mišića može uzrokovati glavobolju, pogotovo ako tako dulje vrijeme sjedite pred računalom. Ujedno raspustite kosu ako ste je previše zategnuli u konjski rep ili punđu.
  4. Izmasirajte stisnute mišiće vrata i ramena. Pomoći će i topli tuš.
  5. Vježbama disanja možete pokušati ublažiti bolove te se osloboditi stresa i pritiska.
  6. Isključite sve ekrane, a to znači računalo, televizor, tablet i pametni telefon. Izbjegavajte jaka i bljeskajuća svjetla, buku i snažne mirise.
  7. Pomoći može aromaterapija uljima. Kao najuspješnija protiv glavobolja navode se ulja eukaliptusa, lavande i paprene metvice.


Brzodjelujući napitak

Ovaj moćni napitak s keljem i ananasom dokazano ublažava glavobolju, a nastavite li ga piti svakodnevno, prevenira taj problem u budućnosti. Enzim bromelain iz ananasa snažan je prirodni analgetik, krastavac pomaže u rehidraciji tijela (dehidracija je jedan od glavnih uzroka glavobolja), celer naturopati preporučuju protiv glavobolje zbog flavonoida luteolina koji sadrži, a koji ima protuupalno djelovanje na stanice mozga.

Kelj dokazano liječi migrene, a limun u tom napitku pomaže u održavanju odgovarajuće ravnoteže kiselosti i lužnatosti, što je ključno za prevenciju i liječenje migrene. Đumbir se stoljećima koristi protiv glavobolja zbog svog analgetskog i protuupalnog djelovanja.

Sastojci za ljekoviti napitak: ½ ananasa, 3-4 lista kelja, 1 prutić celera, ½ krastavca, ¼ limuna i oko 1 i ½ korijena đumbira.

Linker
11. lipanj 2024 15:21