SHUTTERSTOCK
imamo recepte

Ovo je najzdravije povrće na planetu, a samo ga rijetki jedu: borac je protiv raka, štiti srce i mozak kao nijedno drugo

Popularno je diljem svijeta, i to s dobrim razlogom

Kad je Joel Fuhrman, popularni američki liječnik i jedan od najpoznatijih nutritarista koji zagovara biljnu prehranu osobito bogatu hranjivim tvarima, kreirao svoj model ANDI (Ag - gregate Nutrient Density Index), odnosno indeks gustoće hranjivih tvari, jedna se naizgled neugledna zelena biljka vinula u sam vrh superhrane.

- Za postizanje izvrsnog zdravlja ključna je adekvatna konzumacija mikronutrijenata - vitamina, minerala i drugih fitokemikalija - bez prejedanja. Mikronutrijenti potiču pravilno funkcioniranje imunosnog sustava, omogućuju mehanizme detoksikacije i obnove stanica koji nas štite od kroničnih bolesti. Nutritarijanska namirnica je ona koja ima visok omjer mikronutrijenata po kaloriji i visoku razinu raznolikosti mikronutrijenata - ističe Fuhrman, a na cijelom planetu broj 1 je - pokazalo se - potočarka. Izvor je više od 28 esencijalnih vitamina, minerala i hranjivih spojeva kojih ima više nego ijedna druga namirnica, a s njom se može mjeriti jedino kelj. On se pak (pogrešno) savjetovao izbjegavati osobama koje imaju problema sa štitnjačom, no potočarka nema to ograničenje.

SMANJUJE UPALU

Dosadašnje studije pokazuju da potočarka ima mnoštvo potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući antimikrobna svojstva, može pomoći u nekim kemoterapijskim tretmanima kako bi se spriječio rast i potaknula smrt stanica raka, smanjuje upalu u tijelu i ima kardioprotektivne učinke zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa. Potočarka je povrće iz skupine kupusnjača, koje je općenito poznato kao borac protiv raka zbog visoke razine fitokemikalija izotiocijanata. U istraživanju Instituta za rak Sveučilišta u Pittsburghu potočarka je posebno povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko karcinoma, uključujući rak prostate. Česta konzumacija potočarke također je povezana sa smanjenjem oštećenja DNK i povećanjem antioksidativne aktivnosti u tijelu, a oboje može pomoći u borbi protiv raka, prema istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition. Uz to, potočarka je zauzela visoko mjesto na ljestvici "antidepresivne" hrane jer sadrži mnoge hranjive tvari koje pomažu ublažiti simptome depresivnog raspoloženja.

Na primjer, sadrži više folata od banane i više vitamina C od naranče, zbog čega je značajan pojačivač imuniteta. Bogata je željezom i, za razliku od drugih biljnih izvora, tijelo ga može lako apsorbirati jer vitamin C potiče apsorpciju biljnog željeza pretvarajući ga u isti oblik koji se nalazi u mesu. Uz željezo ima kalcija, kalija i magnezija - tvari koje su nužne za izgradnju kostiju i mišića. Potočarka je dobar izvor vitamina A, esencijalnog vitamina nužnog za normalan vid, zdravlje kože i održavanje imunosne funkcije. Izvrstan je izvor i vitamina K, koji formira i jača kosti te ograničava oštećenje neurona u mozgu. Ulja u potočarki pomažu probavu i dišni sustav. Prirodno je niskokalorična, a dugo drži sitost zbog visokog sadržaja vode i vlakana.

MOŽE LI JE BITI PREVIŠE

No njezina izvanredna svojstva i bogat nutritivni profil ne znače i da je treba jesti u enormnim količinama. Oko sto grama bit će vam dovoljno, jer u velikim količinama eterična ulja kod osjetljivijih pojedinaca mogu izazvati iritaciju mjehura, bubrega i želuca. Dakle, kao što je često slučaj, manje je više, čak i s najzdravijom namirnicom na svijetu.

Hranjiva zelena salata

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 100 g potočarke
  • 100 g endivije
  • 1 jabuka
  • pola šalice nasjeckanih oraha
  • 30 g svježeg sira
  • šalica klica brokule ili cikle

Priprema: Sve sastojke dobro operite, a jabuku narežite na ploške. Stavite potočarku, endiviju i jabuku u zdjelu, prelijte maslinovim uljem i sokom pola limuna, dodajte orahe, svježi sir i klice.


Juha od potočarke Mary Berry

image
SVETA_ZARZAMORA GETTY IMAGES

Sastojci:

  • malo maslac
  • jedan luk
  • celer srednje veličine
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 100-200 g potočarke
  • šalica mlijeka
  • vrhnje (nije obavezno)

Priprema:

  1. Otopite maslac na umjerenoj vatri.
  2. Dodajte luk i pirjajte desetak minuta povremeno miješajući, dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju.
  3. Ogulite celer i nasjeckajte ga na kockice.
  4. Stavite ga u lonac s pilećim temeljcem i malo soli i papra.
  5. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i pirjajte oko 15 minuta ili dok celer ne omekša.
  6. Operite i nasjeckajte potočarku, ostavite malo lišća za ukrašavanje.
  7. Dodajte je u lonac i kuhajte još pet minuta ili dok ne uvene.
  8. Prebacite juhu u blender ili štapnim mikserom miksajte dok ne postane glatka.
  9. Vratite u lonac i umiješajte mlijeko.
  10. Možete dodati i malo vrhnja ako volite da je juha bogatija i kremastija.


Fileti brancina začinjeni pestom od potočarke

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • fileti brancina
  • vezica potočarke (približno 100 g)
  • 3 žlice sjemenki bundeve
  • 15 g parmezana
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 žlice maslinovog ulja, sol, papar

Priprema:

  1. Operite potočarku te je osušite i sitno nasjeckajte.
  2. Sjemenke bundeve ispecite u tavi bez masnoće. Parmezan sitno naribajte.
  3. Ogulite i prerežite režnjeve češnjaka napola. Potočarku pomiješajte sa sjemenkama bundeve, parmezanom, češnjakom i maslinovim uljem i stavite na kuhani ili pečeni filet brancina.
19. ožujak 2025 11:01