SHUTTERSTOCK
pripazite

Šest stvari koje nikada ne biste smjeli usisavati ako ne želite uzrokovati štetu koja će vas skupo stajati

Vaš usisavač je idealan saveznik za čišćenje tepiha ili parketa, ali postoje neke stvari koje je bolje očistiti na starinski način

Kad napravite nered usisavači su zaista spas, no neke stvari koje prospete trebate ipak prepustiti dobroj staroj metli ili krpi jer, u suprotnom, možete izazvati štetu čiji biste popravak mogli skupo platiti. Usisavači su uređaji koji se mogu koristiti za svakakve namjene, od nereda i prosutih stvari po podovima, do čišćenja madraca ili paučine na stropovima. Većina usisavača dolazi sa setom dodataka koji olakšavaju čišćenje teže dostupnih mjesta i različitih površina. No, ako ste mislili da nema toga što vaš usisavač ne bi mogao progutati, odnosnoj usisati, varate se. Postoje neke stvari koje nikada ne biste trebali usisavati jer ga možete oštetiti, a onda vam ne preostaje drugo nego skupi popravak ili kupnja novog usisavača.


Dobro je znati

Jedan je korisnik TikToka podijelio s pratiteljima šest stvari koje nikada ne biste trebali usisavati ako ne želite oštetiti uređaj, a svi se slažu da je to vrlo, vrlo koristan savjet. U nedavnom je videu tako David McClelland objasnio da nikada ne biste trebali usisavati pepeo, piljevinu i šljunak iako je te stvari prilično teško očistiti ručno. Razlog je to što ulaze u najsitnije otvore.

- Čestice piljevine, pepela i šljunka ponekad su tako sitne da mogu začepiti filtere vašeg usisavača, a to onda može oslabiti usisnu snagu - rekao je McClelland koji preporučuje da te stvari uklonimo s pomoću metle i četke, ali da je najbolje prvo područje na kojem se nalaze blago navlažiti kako bismo izbjegli da nam te sitne čestice nadraže pluća.

Sljedeće što savjetuje jest da nikada ne usisavamo blato i zemlju jer ih težina usisavača može potisnuti dublje u tepih te tako uzrokovati pojavu mrlja ili pak mogu potpuno začepiti uređaj. Radije upotrijebite metlicu i lopaticu za smeće te, i u ovom slučaju, prije čišćenja blago ovlažite nakupinu.

Još jedna situacija u kojoj možda automatski posežete za usisavačem je kad razbijete čašu i želite biti sigurni da ste pokupili svaki, i najmanji komadić stakla s poda ili tepiha. Ipak, to nije dobra ideja, upozorava McClelland dodajući da se komadići stakla mogu zaglaviti u crijevu ili motoru usisavača ili poderati vrećicu za otpad ako je vaš uređaj ima. Najbolje je ipak da i u ovom slučaju upotrijebite četku ili metlicu i lopaticu za smeće kako biste pokupili komadiće stakla, a kako biste bili sigurni da ćete u tome uspjeti, možete za skupljanje stakla upotrijebiti mokru kuhinjsku krpu. Također, imajte na umu da bilo što mokro može blokirati cijevi i filtere usisavača pa čak i dovesti do pojave plijesni u uređaju.

- Osim toga, voda i struja nikada nisu dobra kombinacija - upozorava McClelland predlažući da mokre stvari s poda uklanjate mopom ili kuhinjskim ručnikom.

Mali predmeti, poput pribadača ili klamerica mogu se zaglaviti u četki usisavača pa čak i izazvati oštećenja u cijevima uređaja, upozorava David McClelland koji savjetuje da takve stvari jednostavno pokupite rukom. I za kraj, sve što je ljepljivo ostavite za mokru krpu i sapun jer može začepiti filter, oštetiti motor pa čak i učiniti usisavač nesigurnim za upotrebu. Kad je riječ o uklanjanju ljepila, predlaže da isprobate bijeli alkoholni ocat.

Linker
03. svibanj 2024 15:11