SHUTTERSTOCK
Protiv demencije

Nutricionistica otkriva hranjivu tvar broj jedan za zdravlje mozga. Treba ih jesti češće

Kada jedete cjelovitu hranu, dobivate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine

Ne postoji univerzalni način prevencije demencije. Unatoč tome, napori da se na vrijeme doskoči ovom problemu su i dalje veliki. Tome svjedoče opširne studije koje u svojim istraživanjima ističu određene hranjive tvari koje mogu pomoći u sprječavanju gubitka kognitivnog funkcioniranja s godinama, poput percepcije, pažnje i donošenja odluka.

Tri vrste neuroprotektivnih hranjivih tvari izazvale su najveći interes stručnjaka, među kojima je i nutricionistička psihijatrica i biolog s Harvarda, dr. Uma Naidoo. Ona posebno izdvaja:

  • antioksidanse,
  • vitamine B skupine i
  • polinezasićene masne kiseline.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti moždane stanice, vitamini B igraju važnu ulogu u funkciji moždanih stanica, a PUFA pomažu u promicanju rasta novih moždanih stanica.

- Dok suplementi mogu pomoći u osiguravanju ovih hranjivih tvari, uvijek govorim ljudima da prvo prijeđu na pravu hranu, posebno za masne kiseline poput omega-3. Kada jedete cjelovitu hranu, dobivate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine. To je dobar temelj na kojem možete izgraditi plan zdrave prehrane - savjetuje Naidoo.

Omega-3 masne kiseline nutrijent su broj jedan za zdrav mozak

Omega-3 se nalaze u divlje ulovljenoj masnoj ribi poput inćuna, sardina i lososa. Osobito divlji losos sadrži razine EPA i DHA koje su korisne za zdravlje našeg mozga. Ova doktorica stoga savjetuje da bi se riba, bogata omega-3, trebala naći na tanjuru barem dva puta tjedno.

Za one koji ne jedu ribu još uvijek je moguće dobiti odgovarajuće omega-3 masne kiseline iz biljnih izvora, uključujući:

  • Chia sjemenke
  • sezam
  • Orasi
  • Sjemenke lana

Otprilike 30 grama chia sjemenki sadrži više od dnevnog preporučenog unosa omega-3 masnih kiselina. Ako jedete jaja, ciljajte na ona koja se uzgajaju na pašnjacima. Obavezno dodajte kurkumu s prstohvatom crnog papra kako biste optimizirali učinak na zdravlje mozga.

Ipak, nije sve u hrani. Važno je naglasiti da cjelokupni zdrav način življenja koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelovježbu, pravilan san, vježbanje svjesnosti, održavanje društvenih veza i upravljanje stresom, ključni su čimbenici za obranu od stanja demencije.

Linker
03. svibanj 2024 12:22