SHUTTERSTOCK
Dilema riješena

‘Je li dva put previše ili premalo?‘ Dermatolozi otkrivaju kada i koliko trebamo šamponirati kosu

Nekima bi dvostruko šamponiranje moglo učiniti više štete nego koristi

Trebate li šamponirati kosu dvaput? Evo što dermatolozi žele da znate

Dilema nad dilemama. Trebamo li doista dvostruko šamponirati kosu? Dok jedni vjeruju da prvo šamponiranje uklanja naslage, a drugo dubinski čisti naše vlasište, drugi zagovornici vjeruju da isti efekt možemo postići samo s jednim pranjem. No, što o tome kažu dermatolozi?

image
SHUTTERSTOCK

Koliko puta je dovoljno?

- Odluka o tome hoćete li kosu oprati dvaput šamponom ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući tip kose, razinu aktivnosti kojom se bavite i osobne potrebe za njegom - rekla je dr. Melanie Palm, certificirana dermatologinja i kozmetički kirurg.

Dvostruko pranje šamponom izvrsno je u uklanjanju nakupina ulja, prljavštine, znoja i ostataka proizvoda na tjemenu i kosi. Također može pomoći očistiti vlasište i kosu od mrtvih stanica kože, mikroorganizama i neugodnih mirisa.

- Ovo dubinsko čišćenje može biti posebno korisno za ljude s kovrčavom ili grubom kosom. Dvostruko šamponiranje također može biti korisno za osobe s masnijim vlasištem zbog činjenice da može pomoći u uklanjanju viška sebuma, ulja i drugih ostataka, što je od ključne važnosti za zdravlje vlasišta i kose - potvrdio je dermatolog Brendan Camp.

Međutim, nekima bi dvostruko šamponiranje moglo učiniti više štete nego koristi.

- Pranje kose svaki ili svaki drugi dan može ukloniti previše masnoće s vlasišta i kose i isušiti je, što kosu može učiniti osjetljivijom na lomljenje ili toplinske ozljede. Za osobe s osjetljivim vlasištem, dvostruko pranje može čak uzrokovati suhoću, perut ili ljuštenje - rekao je Camp.

Najbolji postupci za pranje kose i za optimalno zdravlje kose

Kad je u pitanju pranje kose šamponom, ne postoji univerzalni pristup, a dermatolozi se slažu kako najbolja metoda ovisi o razini masnoće vlasišta svake osobe, suhoći, tipu kose, frizuri i drugim čimbenicima. Učestalost pranja kose također treba biti prilagođena vašem životnom stilu i potrebama.

- Opće pravilo je da bi oni s ravnom kosom općenito trebali prati kosu svaka dva do tri dana. Oni s kovrčavom, grubom ili kovrčavom kosom, koja je obično suša i poroznija, mogu je šamponirati svaka četiri do sedam dana - rekla je Palm.

Osim redovitog pranja kose šamponom, postoje i druge metode koje mogu pomoći u održavanju zdrave kose:

  • Budite nježni s kosom. Izbjegavajte povlačenje za kosu ili nošenje frizura koje stvaraju napetost kao što su repovi ili čvrsto skupljene punđe, jer to može dovesti do njezinog pucanja.
  • Ograničite korištenje topline. Smanjite količinu topline koristeći sušila za kosu, pegle i druge grijaće alate. Oni mogu oslabiti kosu i dovesti do oštećenja.
  • Počešljajte kosu, a osobito prije pranja kako biste smanjili petljanje i čupanje. Također, učinite to nježno jer čupanje može dovesti do gubitka kose.
  • Masirajte tjeme. Razmislite o masaži vlasišta pod tušem kako biste ravnomjerno rasporedili šampon ili regenerator po tjemenu i nježno pilingirati kožu. Redovita masaža vlasišta može potaknuti cirkulaciju krvi u koži vlasišta i folikulima kose.
Linker
03. svibanj 2024 14:02